Var god välj land

USA – Ett land med möjligheter

Varje år flyttar tusentals människor till USA i hopp om att uppfylla sina drömmar och starta ett nytt liv utomlands.

Vad gör att så många vill flytta till USA?

Då landet är så pass stort så är det lätt att hitta en plats som passar just dig, USA erbjuder allt från sol till snö, från landsbygd till skyskrapor. Du finner en non-stop livsstil i New York, glitter och glamour i LA eller stränder på Hawaii, det går helt enkelt inte att hitta ett land med sådan stor variation av miljöer och kulturer. Det finns många olika typer av visum vilket ökar chansen att kunna flytta till USA.

Fakta

Huvudstad är Washington, D.C. och största stad är New York (8,4 milj inv.) USA är hem för mer än 400 olika däggdjur, 750 fågelarter och 500 reptiler och amfibiska arter. Det finns 58 nationalparker i USA och hundratals andra federala skötta parker, skogar och vildmarker. Staten äger 28,8 procent av landets yta. En välkänd symbol för USA är Frihetsgudinnan – en symbol för den amerikanska friheten. USA grundades den 4 juli 1776 och denna dag är idag landets nationaldag. USA är världens enda supermakt och landet står i en klass för sig själv när det gäller såväl ekonomiskt och politiskt som militärt och kulturellt inflytande. Inte så konstigt eftersom USA:s militärbudget är större än de tio närmast största militärmakterna tillsammans och deras BNP utgör en femtedel av världens totala produktion. USA är världens tredje största land befolkningsmässigt och även till ytan om man räknar med alla öar och territorier som USA har i de olika världshaven.

Genom att flytta till USA har man chans att se många olika miljöer. USA uppvisar en imponerande rikedom av natur och har fortfarande stora, relativt orörda vildmarksområden där naturen tillåts sköta sig själv. Landet sträcker sig från det subtropiska Karibien i söder till det arktiska Alaska i norr och uppvisar däremellan en stor variation av olika naturtyper som inkluderar stora ökenområden, prärier, milsvida skogar, stora sjöar och floder samt höga berg.

Visum

Om du har bestämt dig för att flytta till USA kan vara tufft att få stanna under längre period men om du har turen att ha kompetens som efterfrågas eller flyttar till USA via ett befintligt jobb så kommer du ha en klar fördel.

Så hur ska man då gå till väga för att så småningom kunna titulera sig Amerikan? Jo det finns flera olika vägar och alla kräver olika typer utav visum. Det finns otroligt nog runt 60 olika slags visum i USA. Nedan listar vi några av de vanligaste sätten man kan använda sig av för att få bo, jobba eller studera i USA:

  • Det vanligaste sättet är att flytta till USA på ett student-visum. Du får då möjlighet att bo i landet under tiden som du läser dig till din examen. Du kan också få möjlighet att ”provjobba” ett år inom din valda yrkeskategori efter din examen. Värt att tänka på här är att det ofta är väldigt dyrt att studera i USA och att svenska CSN inte alltid täcker samtliga utgifter.
  • Du kanske har sådan tur att du har en närstående släkting som har ett amerikanskt medborgarskap? I så fall kan du bli sponsrad för att få ett Green-Card. Med närstående menas tex föräldrar eller syskon.
  • Du kan gifta dig med en amerikan! Svårare än så behöver det inte vara, passar dock inte alla.
  • Du kanske innehar någon väldigt speciell och ovanlig kompetens? Då kan du ha sån tur att det hjälper dig in i landet.
  • Börja arbeta på ett stort internationellt företag eller en organisation. Avancera sedan inom företaget och håll ögonen öppna efter lediga tjänster i USA.
  • Att arbeta som aupair är oerhört vanligt bland yngre kvinnor och ger en perfekt inblick hur livet i USA kan vara.
  • Om du är student så kan du försöka att komma med i något utbytesprogram och på så sätt få möjlighet att tillbringa något år i landet för att se om det är något som passar.

Arbete

Wall Street är den mest kända finansiella distriktet i världen och många flyttar till USA och just New York om de söker finansjobb. De som vill hitta arbete i underhållningsbranschen bör flytta till LA medan dem som vill starta ett företag bör titta på någon av de större städerna i norra delen av landet. Södern är en notoriskt svår plats att hitta ett arbete.

Läs mer om att flytta till USA

Nedan finner du mer detaljerade guider till alla USA: s största städer. Dessa guider hjälper dig att se några av skillnaderna och börja planera din flytt till USA, men se till att göra din egen efterforskning och inhämta synpunkter från andra som har varit iväg innan.

Austin, TX

Austin, TX

Austin, huvudstad i delstaten Texas som är stolta över att vara liberal och oberoende och framför allt, "annorlunda" från resten av Texas.
Chicago, IL

Chicago, IL

Chicago, den största staden i Illinois, och den tredje största i USA efter New York och LA, belägen på stranden av Lake Michigan.
Dallas, TX

Dallas, TX

Dallas inspirerande skyline reser sig från den platta, torra slätten som flankerar Trinity River i norra Texas.
Houston, TX

Houston, TX

Du kommer känna igen: Olja baroner i Stetsons, Rodeos, stora frisyrer, NASA: s Johnson Space Center och dess välkända citat: "Houston, we have a...
Miami, FL

Miami, FL

South Beach slående art déco hotell som ger vika för gyllene sand och turkosa vågor, det här karakteriserar Miami.
Nashville, TN

Nashville, TN

Nashville, Country musikens huvudstad, ligger inbäddad på Cumberland River i Davidson County, norra och centrala Tennessee.
New York, NY

New York, NY

New York är en stad av superlativer: folkrikaste staden i USA, världens största finansiella centrum, dyraste staden att bo i, staden som aldrig sover
Raleigh, NC

Raleigh, NC

Raleigh är officiellt "USA: s bästa stad" att leva i, enligt en ny och uttömmande undersökning av Bloomberg Business Week.
Moving to Seattle - Seattle Skyline with mountains

Seattle, WA

Seattle's location in the northwest United States gives it one of the most stunning natural settings in North America. It is the largest city in...
Moving to Washington DC - The White House

Washington, D.C.

Friendly, fast-paced, passionate, idealistic … in Washington, D.C., you’ll find yourself surrounded by some of the country’s most highly motivated,...

Kostnadsfri offert

Det första steget
på ditt nya äventyr

  • Din förfrågan kommer att hanteras av en rådgivare
  • Genomsnittlig tid för att slutföra: 1 minut
  • Crown har kontor i över 200 platser runt om i världen
Vår familj har flyttat vart tredje år sedan 1994. Vår flytt med Crown från Frankrike till Sverige var den bästa flytten hitintills.;