Flytta till Australien

Att flytta till Australien är många människors dröm. Australien är ett mycket stort land och de olika delarna kan skilja sig mycket åt när det gäller klimat, natur och kultur. Man bör därför söka sig till ett område som passar den egna livsstilen när man väljer att flytta till Australien. 

Ansök om visum 

I Australien värnar man mycket om det egna landet och de är mycket strikta när det gäller införsel av livsmedel, växter, djur och liknande. Allt för att bevara landets unika flora och fauna. Även för människor finns strikta regler för att komma in i landet. Alla som reser till Australien behöver ett visum oavsett vilket syfte man har med resan. Visum ansöker man om på nätet och oftast går processen mycket smidigt. Den australiensiska ambassaden har utförlig information om visum.

Arbetsmarknad och TFN-nummer

Arbetsmarknaden i Australien är tuff men erbjuder samtidigt många möjligheter. Uppsägningstiden är kortare jämfört med Sverige och oftast förväntas det att du kan börja jobba bara några veckor efter anställningsintervjun. Därtill spelar fackförbund en mindre roll här. Direkt när du har landat i Australien bör du ansöka om ett TFN-nummer (Tax File Number) på det australienska skatteverkets hemsida. Med hjälp av ditt TFN-nummer kan du betala in inkomstskatt och numret krävs för att du ska kunna jobba i Australien. 

Välkomnande kultur

Att ta sig in i det australiensiska samhället är däremot inte speciellt svårt. Australiensarna är kända för att vara glada, öppna och mycket vänliga människor. Bli därför inte förvånad om personer som du möter ute på en hajk lyfter på hatten och hälsar eller om kassörskan i mataffären börjar småprata om hur din dag varit.