Planera smart inför flytten utomlands

Hur det går i ditt nya land beror ofta på hur väl du har planerat i förväg. Att ordna boende, leta upp en bra skola eller hitta ett nytt jobb är förstås viktigt, men Smart money planning for an overseas moveäven mindre detaljer kan ha stor betydelse.

Här är några tips på vad som kan vara bra att tänka på innan du kliver på planet:

Pengar på banken

Att flytta leder ofta till extrautgifter, i synnerhet när man flyttar utomlands. Många kostnader är dessutom helt unika för utlandsflytten. Det kan gälla visumansökan och andra juridiska dokument, fraktkostnader, resa och logi på vägen till ditt nya hem och i vissa fall även skatt i mer än ett land. För att vara på den säkra sidan rekommenderar experter att du sparar ihop till minst tio månaders levnadskostnader innan du tar det stora steget.

Ha rätt papper

Du kommer att ägna mycket tid åt att fylla i officiella dokument, både i ditt nuvarande land och i ditt nya. Det är alltid en bra idé att ta kopia på alla viktiga papper du skriver under, som visum- och passformulär, hyreskontrakt, försäkringsbrev och andra juridiska dokument.

Ta hand om din hälsa

Ta i god tid reda på hur sjukvårdssystemet ser ut i det land dit du tänker flytta. Då vet du vad som gäller om olyckan är framme. Om du har en sjukvårds- eller olycksfallsförsäkring bör du kontrollera försäkringsvillkoren för dessa. Du kan behöva skaffa nya försäkringar i ditt nya hemland.

Pengar på fickan

Att ha pengar sparade hjälper inte om du inte kan komma åt dem. Därför är det viktigt att du väljer en bank i ditt nya land och att alla papper är undertecknade och klara innan du reser. Om du har kreditkort bör du också meddela kreditkortsföretagen att du flyttar, annars kan de spärra ditt konto om kortet börjar användas utomlands.