Costa Rica är ett fredligt land och dess vackra landskap är likt Schweiz och kallas där med "Schweiz i Amerika."

Landet präglas av skyddade områden, social och politisk stabilitet, hög utbildningsnivå och en mycket effektiv infrastruktur.

Landets strategiska läge speglar regeringens positiva inställning till utländska investeringar. Om du flyttar till Costa Rica kommer du att upptäcka att människor tenderar att tala långsammare än i andra delar av Latinamerika. De kommer att ha tålamod och uppmuntrar dig att lära sig språket, så om du inte redan talar spanska ta några lektioner och ge det en chans.

Det finns många bra anledningar att flytta till Costa Rica , men det finns vissa saker som är bra att känna till innan du flyttar. 

  • Lära sig spanska. Även om de flesta välutbildade människor i Costa Rica talar engelska är det officiella språket spanska. Om du ska flytta till Costa Rica, är det en fördel att kunna språket och de sederna som är i landet. 
  • Använd gärna Crowns tjänster för att hitta ditt nya hem och skola. Crowns tjänster erbjuder bl.a. information om kulturen så att du vet vilken livsstilsförändringar du kan förvänta dig och hur man hanterar dem. Till exempel så hälsar människorna på varandra genom att göra kindpussar i luften. 
  • Sök ett jobb hos ett utländskt företag som gör affärer i Costa Rica. Skribenter, fotografer, folk inom turistnäringen, och personer med en MBA-examen kan lätt hitta jobb i Costa Rica. 
  • Sälj så mycket av dina ägodelar du kan innan du flyttar till Costa Rica och köp vad du behöver när du kommer dit. Det är importskatt på begagnade varor på ca 40- 90 procent av värdet. Costa Ricas skattesystemet har en del bra saker att erbjuda, men det finns en nackdel med det också. Hur det påverkar dig beror på din livsstil. Skatter i Costa Rica är ganska låga, och alla som bor i Costa Rica behöver inte betala skatt på inkomster intjänade utomlands. Detta gör det är mycket attraktivt för någon som flyttat hit att köra sin egna verksamhet eller för en akademiker att jobba med sina frilansuppdrag. Mervärdeskatten kan vara ganska hög så du måste vara beredd att göra justeringar i dina konsumtionsmönster. Att äga en bil i Costa Rica är också extremt dyrt på grund av skatter som kan gå upp till nästan så högt som 80 procent! Elfordon är undantagna från sådana skatter dock.