Singapore

Singapore har en befolkning på över 4,8 miljoner människor och  ligger på den yttersta spetsen av Malackahalvö

Singapore är väldigt mångkulturell och mångreligiös stadsstat där invånarna lever i harmoni.

Det finns fyra officiella språk i Singapore: engelska, malajiska, mandarin och tamil.

"Singlish" är blandningen av engelska och de andra språken. Svårt till en början men när du väl får kläm så kommer du säkert uppskatta det. 

Gillar du havet så ska du flytta hit då Singapore ligger vid havet och har närheten till ekvatorn vilket gör att det även är hett och fuktigt. Temperaturen är jämn och det regnar året om, även om nederbörden är rikligast mellan november och januari. Trots de stora regnmängderna måste Singapore importera ungefär hälften av sitt dricksvatten från Malaysia.

Förutom Monaco är Singapore världens mest tätbefolkade land, med 6430 personer per kvadratkilometer. Men om huvudön blir för full är det inga problem. Singapore utgörs faktiskt av 63 öar så det finns alltid några mindre befolkade öar som man kan flytta till.  Några populära öar är: Pulau Ubin, Pulau Hantu, Sisters Island, Sentosa och St.John’s Island.

Regeringen har ofta talat om Singapores befolkning som landets enda naturresurs. Drygt en femtedel av statens utgifter går till utbildning, med den uttalade målsättningen att stärka landets konkurrenskraft. Eleverna nivågrupperas tidigt och undervisningen är i stor utsträckning anpassad efter näringslivets behov. De allra flesta går både grundskola och gymnasium.

Trots bristen på egna naturtillgångar har Singapore sedan självständigheten 1965 utvecklats till en industrination och ett ledande finanscentrum. Viktiga orsaker till detta är landets geografiska läge och en naturlig djuphavshamn. Välutbildad arbetskraft, effektiv ekonomisk styrning och en väl utbyggd infrastruktur har också bidragit till framgången. Oljetillgångarna i regionen har dessutom gjort Singapore till ett lämpligt centrum för oljeraffinering och –handel.

Landets sjukvård hör till den bästa i Sydostasien och är statligt subventionerad. Den privata sjukvården är väl utbyggd, särskilt inom primärvården.

Många har de senaste 40 åren flyttat till Singapore då den har växt med 25% sedan den blev självständig. Detta tack vare nyodling (skapad ny mark från havet). Om du flyttar till Marina Bay, East Coast eller Tuas så står du faktiskt på mark som inte fanns där för särskilt länge sen. Singapore har gått från 1,6 miljoner till 5,3 miljoner under det senaste århundradet.