Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien Spanien är en av Europas äldsta stater och blev medlem i EU 1986.

De spanska erövrarna bidrog till att göra landet till en världsmakt. I modern tid har Spanien utvecklats till ett av världens mest populära turistmål. Sedan 2008 har landet kämpat mot en djup ekonomisk kris och hög arbetslöshet, men från 2014 har en viss återhämtning skett.

Om du funderar på att flytta till Spanien kommer du finna att det fortfarande är ett mycket traditionellt, familjeorienterat land. Den dagliga rutinen är mycket annorlunda från andra europeiska städer och vardagliga aktiviteter kretsar kring måltiderna. Det är inte ovanligt att ha en två timmars lunch mellan 14:00 till 16:00 och middag serveras inte förrän 21:30 tidigast – oftast ännu senare. När man väl kommit in i vardagen i Spanien så märker man att landet har så mycket att erbjuda, både kulturellt och socialt, i det stora hela är Spanien ett väldigt trevligt land att flytta till.

Spanien ligger i sydvästra Europa på den Iberiska halvön. I Spanien ingår även ögrupperna Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten samt två autonoma städer i Nordafrika, Ceuta och Melilla. Spanien har en yta på 504 030 km² och är det näst största landet i Västeuropa. Statsskicket är konstitutionell monarki med en kung och valutan är Euro. Befolkningen i Spanien är för närvarande cirka 46 miljoner och det officiella språket är spanska, men baskiska, galiciska, Valencia och katalanska talas också.

Gillar du plockmat så har du ännu en orsak till att flytta till Spanien. Spanien är känd för att ha den bästa maten i världen. Du hittar tapas och sangria i alla gatuhörn i Spanien.

Om du vill flytta till Spanien och är en EU-medborgare - eller om du är från ett EES land som Island, Norge eller Schweiz – behöver du inte ansöka om visum, oavsett längden på din vistelse.

Och om ditt land är en del av Schengenavtalet , kan du stanna i upp till 90 dagar utan att behöva göra några pappersarbeten.

Så för alla andra, det finns tre viseringar för en längre vistelse:

  1. Work visum

  2. Student visum

  3. Visa för pensions- eller familjeskäl

Dessa kan sökas från din närmaste spanska ambassaden, och även online. Kanadensare och ungdomar från Nya Zeeland och Australien i åldern 18 - 30 kan ansöka om ett visum tack vare en särskild överenskommelse dessa nationer har med Spanien.

Vamos a pasar a España!