ABD'ye taşınma hakkında 5 ipucu

“Amerikan rüyanızı” gerçekleştirmeyi mi planlıyorsunuz? Tek istediğiniz, dünyanın en önemli ülkelerinden birindeki hayatı deneyimlemek mi?
“Amerikan rüyanızı” gerçekleştirmeyi mi planlıyorsunuz? Tek istediğiniz, dünyanın en önemli ülkelerinden birindeki hayatı deneyimlemek mi? ABD'de yaşayan expatlara, yeni gelecek olanlar için verebilecekleri en iyi tavsiyeleri sorduk.  En iyi beş tavsiye şöyle:

1. Daima bahşiş verin!

ABD'de, taksi sürücüleri, garsonlar veya kuaförler gibi çalışanlar, maaşlarının büyük bir kısmını bahşişten kazanıyor. Bu nedenle, bahşiş vermek hizmetlerin olmazsa olmazıdır.  ABD'de bahşişler normalde hizmet bedelinin %10-20'si arasında, ödemeyi kartla yapmanız durumunda ise, fişin kenarına bahşiş vermek istediğiniz miktarı yazmanız beklenebilir. 

2. İspanyolca öğrenmeye başlayın!

Güneye doğru ilerledikçe, İspanyolca konuşanları görme ihtimaliniz artıyor.  Bunun nedeni, Meksika'dan ve diğer Güney Amerika ülkelerinden yoğun göç alınması.  Ancak bu sizi korkutmasın: Latin Amerikalıların çoğu günlük yaşamda İngilizce konuşuyor, İspanyolcayı yalnızca aileleriyle ve İspanyolca konuşan diğer kişilerle konuşurken kullanıyorlar.  Yine de, dünyanın ikinci en fazla konuşulan dilini öğrenmek iyi bir fırsat olabilir!

3. Toplu taşımayı unutun!

ABD'de toplu taşımayla seyahat etmek istiyorsanız, zamanınızın ve sabrınızın bol olması gerekir! Şehirler arasındaki mesafeler uzun ve otobüs veya tren yolculuğu gerçekten çok uzun sürebilir.  Üstelik Amerikalılar toplu taşımayı sevmiyor, genellikle otomobili ve uçağı tercih ediyorlar.  New York gibi büyük metropollerde yaşamıyorsanız, şehir içi seyahatlerde otomobilin, ülkenin farklı bölgeleri arasındaki daha uzun seyahatlerde ise uçağın tercih edilmesi uygun olur. 

4. Fast food, hızlı öğle yemeği 

ABD, özellikle haftanın yoğun günlerinde tercih edilen fast food'un ana vatanı. Amerikalıların çoğu öğlenleri yarım saat yemek molası vererek (fazlasını beklemeyin!) yakındaki bir yerden bir sandviç alıyor.  Ancak Amerika'da, öğle yemeğini ofiste masabaşında yemek de oldukça yaygın! 

5. Birine "kendi evindeymiş gibi davran" dediğinizde, bunu içten söylemeniz lazım!

Birini davet evinize davet ediyor ve "kendi evindeymiş gibi davran" diyorsanız, bunu gerçekten istediğinizden emin olun.  Aksi halde, misafirinizin aniden buzdolabınıza gidip, size sormadan bir içecek daha aldığını görebilirsiniz!

6. İltifatlara alışın!

Amerikalılar, pek tanımadıkları kişilerle dahi samimi ve rahat iletişim kurarlar.  İltifat etmekten (iyi iş, kıyafet vb.) hoşlanırlar. Çok duyacağınız için, buna alışın! Hatta çalışma arkadaşlarınıza iltifat ederek pratik yapmaya başlayın.