Hint Okyanusunda doğal bir limanda bulunan tropikal Darüsselam şu anda dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasında yer almaktadır.  Bu eski balıkçı kasabası şu anda Tanzanya'nın en büyük şehri ve ekonomik merkezidir; önemli bir ticaret limanı, üretim merkezi ve Tanzanya yönetiminin şah damarıdır.

Bu eski başkent artmakta olan bir nüfusa sahiptir; dört milyonluk şehir sakinlerinin sayısının önümüzdeki yirmi yılda iki katına çıkması beklenmektedir.  Bu yerel şehir planlamacılarını şehir için bir ana plan hazırlamaya itmektedir ve Tanzanya'nın vizyon sahibi yetkilileri Singapur’dan örnek alma konusunda umutludur.

Ne yazık ki, bu gergin şehrin hırsı, sırtına aşırı yük binmiş ve eski altyapısı sebebiyle kırılmaktadır.  Elektrik kesintileri sık sık görülmektedir, su ve doğal kaynak yetersizliği nedeniyle inşaat projeleri aylar hatta bazen yıllar boyunca durabilmektedir.

Şu anda, BM tahminlerine göre Darüsselam sakinlerinin %70i gecekondu yerleşkelerinde yaşamaktadır.  Nüfusun sadece çok küçük bir bölümü lüks Kuzey banliyölerinde ve beyaz kumsallı sahillere bakan bir kaç milyon dolarlık malikanelerde yaşamayı karşılayabilmektedir.

Tanzanya, 120 farklı kabileye ve milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapmaktadır.  Şehre iş akışı ve turizm hareketliliği; ülkenin iki dini olan Müslümanlığın ve Hristiyanlığın bir arada dost bir şekilde yaşadığı canlı ve çok kültürlü bir topluluğun oluşmasına olanak sağlamıştır.

Yeni gelenler Darüsselamı ilk başta biraz şaşırtıcı bulabilirler ancak bu geçiş kentinde, özellikle birbirlerine sıkı sıkıya bağlı yabancı topluluğu arasında kolayca arkadaşlıklar kurulabilmektedir.