Kahramanlar Şehri Surabaya, Madura geçidinin önünde Doğu Java'nın kuzey kıyısında yer almaktadır.  Mas Nehrinin ağzında kanumlanmıştır, Endonezya'nın ikinci en büyük şehri ve ayrıca Güneydoğu Asya'nın en büyük şehirlerinden birisidir.

Kuzey komşusu Jakarta gibi Surabaya'ya da özelliklerini su vermektedir.  Maalesef, şehrin eski ve yetersiz altyapısıyla birlikte nehir deltasında konumlanması sürekli sel riskine maruz kalması ile sonuçlanmaktadır.   Endonezya büyük çoğunluğuyla Müslüman bir ülkedir ve ülkenin diğer yerlerinde de olduğu gibi sabah uykunuz nazik bir şekilde 4.30da ezanla bölünür.  Her ne kadar yataktan fırlayıp secde etmeniz beklenmese de, buraya taşınan yabancılar, omuzlarını kapatmak ve çok açık giyinmemek gibi bazı sosyal normları gözetme konusunda gayret göstermelidir.

Surabaya halkının büyük çoğunluğu Müslüman olsa da, nispeten yüksek fiyatlarla olsa da alkol almak ve tüketmek mümkündür, bar ve kulüpler bolca bulunmaktadır.
Surabaya, belli başlı tütün, şeker ve kahve gibi ihraçları ile zenginleşen bir liman kasabasıdır.  Eğer bir sigara müzesini ziyaret etmek gibi bir hayaliniz varsa çok şanslısınız:  Surabaya'da bir adet bulunmaktadır.  Eskiden yetimhane olan bu bina daha sonra 1930larda Charlie Chanlin ve Devlet Başkanı Sukarno'ya ev sahipliği yapmış olan bir tiyatro olarak hizmet vermiştir.

Gündüzleri, Surabaya ve sakinleri sizi renkleri ile şaşırtacaktır.  Geceleri ise, yerel yönetimin son turizm desteği sayesinde festival ışıkları ile donatılan bu "Işıltılı Şehir" güneş ufukta kaybolurken tam anlamıyla parıltılarla donatılmaktadır.