BAE her biri varis emir tarafından yönetilen yedi emirlikten oluşan bir federasyondur.   Daha önceleri İngiliz hakimiyeti altında olan Emirlik devletleri tarafından 1971de kurulmuştur.  BAEnin kendisi de, yedi emirden oluşan bir Hükümdarlar Yüksek Konseyi tarafından yönetilmektedir.

BAE'nin beşte dördü çöldür.   Bu haliyle bile ülke, kum tepeleri, dağları, vahaları ve ovaları ile pek çok yeryüzü şekli barındırır.   Ülkenin komşuları arasında Umman, Katar ve Suudi Arabistan bulunmaktadır.

Devletin resmi dini İslam, ulusal dili ise Arapça'dır (İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır).   Bu etnik açıdan kapsamlı ülke Arap yarımadası, Belucistan, Doğu Afrika ve İran kökenli insanlara ev sahipliği yapar.   En liberali Dubai olmak üzere, emirliklerden her biri giyim konusunda kendi kurallarına sahiptir.

1962de ilk petrol ihraç eden emirlik Abu Dabi olmuştur.   O zamandan beri, petrol varlıklarına bağlı olarak yüksek bir yaşam standardına sahip olduğu bilinen yerel halkı ile birlikte, ülkenin toplumu ve ekonomisi değişim geçirmiştir.   BAE yetkilileri, aynı zamanda ticaret, inşaat ve turizm sektörlerine yatırımlar yaparak ekonomiyi çeşitlendirmek için çok çabalamıştır.   Sonuç olarak BAE Orta Asya'nın en önemli ekonomik merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Pirinç, et ve balık (belirli deniz ürünleri) BAE mutfağının temel gıda maddeleridir, bununla birlikte pek çok farklı kültürel etkileşimler sayesinde her kıtadan ülkenin yiyecekleri ülkede bulunabilmektedir.   Ancak alkol genellikle sadece otel, bar ve restoranlarda bulunabilmektedir.   Hepsi de geniş oranda izlenen futbol, Formula 1, kriket, golf ve deve yarışı ile spor BAE kültürünün önemli bir parçasıdır.