Een verhuizing voorbereiden

Verhuizen naar het buitenland is een spannende stap in uw leven, maar het kan ook een uiterst stressvolle gebeurtenis zijn. Wegwijs worden in een ander land, gewend raken aan een nieuwe manier van leven en Nederland verlaten, kan verwarrend zijn.

Door de tijd te nemen voor het organiseren van de verhuizing kan de overgang soepel verlopen.

Hier zijn een paar tips om u zelf voor te bereiden:

Leer de taal

Volg een taalcursus voor beginners voordat u gaat verhuizen. U hoeft de taal niet vloeiend te kunnen spreken, maar wanneer u de basis beheerst, zal het u helpen bij uw dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of dineren in een restaurant. Als u eenmaal verhuisd bent, zijn er vele mogelijkheden om uw taalvaardigheid verder te verbeteren.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg is in uw nieuwe land mogelijk anders geregeld dan in Nederland. Onderzoek dit voordat u vertrekt. Regel een tijdelijke verzekering totdat u bent ingeschreven voor gezondheidszorg in uw nieuwe land. Mocht u ziek worden dan kan dit onnodige doktersrekeningen voorkomen.

Financiële zaken

Zoek uit welke belastingtarieven voor u gelden in uw nieuwe woning. Houd ook rekening met wisselkoersen en eventuele financiële gevolgen van een verhuizing naar het buitenland. Zo nodig kunt u een financieel adviseur raadplegen die u deskundige begeleiding kan geven.

Uw vertrek aankondigen

Vergeet niet om relevante organisaties, zoals uw bank, creditcardbedrijf en nutsbedrijven, te laten weten dat u het land gaat verlaten. Spreek een datum af voor het betalen van alle eindafrekeningen en regel dat uw e-mail wordt doorgestuurd naar uw nieuwe adres.

Ga voor meer informatie over verhuizen naar het buitenland naar