Belangrijke zaken die u moet overwegen voordat u naar het verhuist

Gezondheid

Het is belangrijk om na te gaan welke gezondheidszorgvoorzieningen er voor u in het nieuwe land beschikbaar zijn. In de meeste gevallen moet u zich bij de bevoegde autoriteiten laten inschrijven. Zodra u als werkende geregistreerd bent en premies betaalt voor de nationale verzekeringen, hebt u recht op gezondheidszorg van de overheid.

Onroerendezaakbelasting

Wanneer u in het buitenland een huis koopt, bedragen de kosten van belasting en juridisch advies vaak 6-10 procent van de koopprijs. Bovendien zijn er nog reguliere belastingen die per regio verschillen. Het is verstandig om vooraf uit te zoeken welke tarieven voor uw nieuwe bestemming gelden.

Wisselkoers

U zult niet alleen een groot bedrag in één keer moeten omwisselen in uw nieuwe lokale valuta, maar misschien moet u ook regelmatig geld overmaken tussen de twee landen, bijvoorbeeld voor schoolgeld of een pensioen. Valutahandelaren rekenen lagere tarieven en bieden betere wisselkoersen dan uw lokale bank.

Kosten van levensonderhoud

Kijk eerst naar de kosten van levensonderhoud voordat u beslist in welk land u zich gaat vestigen. Hoewel de prijzen voor onroerend goed in het buitenland lager kunnen zijn dan in Nederland, kunnen de kosten voor levensonderhoud gelijk of hoger zijn. Kijk vooral naar de kosten van voedingsmiddelen en benzine.

Wonen in toeristische gebieden zal duurder zijn dan wonen in minder populaire gebieden - en ga er niet vanuit dat de wisselkoers hetzelfde zal blijven.

Contact houden

Als u af en toe naar Nederland wilt reizen en als u wilt dat familie en vrienden bij u op bezoek komen, kijken dan ook naar de kosten van vluchten en de afstand van uw huis tot het vliegveld.

Erfrecht

Als u het grootste deel van uw spaargeld in een huis in het buitenland steekt, verdiep u dan ook in het erfrecht. Raadpleeg een internationale notaris om ervoor te zorgen dat u uw vermogen kunt nalaten aan uw familie als u dat wilt.