Haarlem, populairder dan ooit!

In het verleden, koos de meerderheid van de expats welke naar de randstand (het gebied tussen Amsterdam en Rotterdam) verhuisde ervoor om in Rotterdam, Den Haag of toch vooral Amsterdam te gaan wonen.

In meer recente tijden wordt Haarlem toch als een zeer prettig alternatief gezien en vele gezinnen, stellen en singles kiezen ervoor om in Haarlem te gaan wonen. Haarlem is de hoofdstand van de provincie ‘Noord-Holland’ en de 13e grootste stad van Nederland. In de stad wonen inmiddels ruim 150 duizend mensen en er wordt vaak gerefereerd naar Haarlem als ‘klein Amsterdam’. Haarlem heeft een rijke geschiedenis welke dateert naar de 10e eeuw. Haarlem is meerdere malen verkozen tot beste ‘winkelstad’ van Nederland en biedt de klant een groot scala aan opties, van de grote bekende merken tot de kleine, gespecialiseerde eenmanszaakjes. Haarlem heeft daarnaast net als Amsterdam vele kanalen en vanaf het water krijgt de stad een ander prachtig gezicht. Tot slot zijn er vele verschillende buurten welke allen haar eigen kenmerken hebben, voor kinderen zijn er overal speeltuinen en voor volwassenen zit de stad vol met culturele hoogtepunten zoals verschillende musea en meerdere bierbrouwerijen.

 

Dicht bij de natuur

 

Voor de natuurliefhebber is Haarlem een ideale uitvalsbasis. Het strand en de duinen zijn dichtbij en ‘het wed’ is een kwartier fietsen vanuit Haarlem. Tot slot geeft Haarlem ook toegang tot een groot natuurgebied vol met bijzondere dieren Zuid-VaKennemerland National Park.

 

Bereikbaar

 

Haarlem, zoals eerder vermeld bevind zich in het noorden van ‘de randstad’ en kenmerkt zich door goede connecties door middel van het openbaar vervoer. Haarlem heeft 2 treinstations (haarlem centraal en Spaarnwoude (bij Ikea)). Er vertrekt iedere 8 minuten een trein richting Amsterdam Centraal (20 minuten) of Leiden (20 minuten). Daarnaast zijn er directe busverbindingen naar Amsterdam Zuid en luchthaven Schiphol. In het nabij gelegen IJmuiden is een boot met dagelijks vertrekt richting Engeland (Newcastle).

Haarlem is bereikbaar per auto, echter is het vinden van een parkeerplaats buiten de garages erg lastig en is parkeren in het algemeen erg duur. Bewoners kunnen voor de meeste straten een parkeervergunning aanvragen en de kosten hiervoor zijn vrij laag. Haarlemmers zullen meestal per fiets of te voet de stad in gaan of zullen in het geval van slecht weer de bus pakken.

 

Internationale school

 

Vanuit het oogpunt van het expatgezin was Haarlem een minder attractieve keuze wegens het ontbreken van een internationale school. Een paar jaar geleden kwam hier verandering in met een Montessori School en sinds September 2017 heeft Haarlem een International School Haarlem. De internationale school zal in eerste instantie een internationaal curriculum aanbieden aan kinderen van 4 tot 11 jaar. De school hoopt in de komende jaren een middelbaar gedeelte te kunnen ontwikkelen en dit vanaf 2018 aan te kunnen bieden volgens het IB programma, puur gericht op het voorzien in de vraag van Haarlem en omringende dorpen. De internationale school wordt deels gefinancierd door de Nederlandse overheid, hierdoor is het mogelijk om het programma aan te bieden tegen veel lagere tarieven dan de andere internationale scholen. Dit is een van dé redenen om te kiezen voor de internationale school in Haarlem.

Registratie Fee € 200

Borgsom € 500

Schoolgeld € 4500 (per leerjaar)

 

Huizen

 

Veel expats die voor Haarlem kozen in het verleden deden dit omdat de huizen in Haarlem goedkoper en vaak ook groter zijn dan in Amsterdam. In meer recente tijden kiezen de Amsterdammers ook vaker om naar Haarlem te verhuizen doordat de markt in Amsterdam erg competitief is. Dit zorgt er tevens ook voor dat de Haarlemse huizenmarkt onder druk komt te staan wat gepaard gaat met flinke prijsverhogingen voor zowel kopen als huren en de huizen zijn vaak maar kort te koop of te huur.

Voor degene die geïnteresseerd zijn in het kopen van een woning in Haarlem zijn er frequente Expat Housing Seminars. Het eerstvolgende seminar staat gepland op 17 oktober 2017. Deze seminars worden meerdere malen per jaar georganiseerd, tijdens deze seminars worden alle aspecten van het kopen van een huis belicht door professionals op het gebied van het verkrijgen van een hypotheek, belastingen, wettelijke en praktische zaken.

 

Expat en Internationale Groepen

 

Er zijn meerdere (Engelstalige) expat groepen in en rond Haarlem, van welke er 1 zeer actief is. Mocht U van plan zijn te verhuizen naar Haarlem, aarzel niet en neem contact op met Crown Relocations. Wij kunnen U assisteren met het verhuizen van uw persoonlijke goederen naar Haarlem. Daarnaast kunnen we U helpen met het vinden van een nieuwe woning, het aanvragen van een bankrekening en een BSN nummer. Voor meer informatie, stuurt U on een e-mail op amsterdam@crownww.com of bel +31 (0)20 658 3382. Wij helpen U graag met de volgende stap in uw leven.