Handige tips voordat u vertrekt uit Nederland

Tijdens het voorbereiden van uw vertrek uit Nederland, zijn er een aantal eenvoudige dingen die u kunt doen om veel tijd en onnodige kosten te besparen.

Het bepekt zich zeker niet tot onderstaande tips, maar alvast een tipje van de sluier.

5 maanden voor uw verhuizing

Neem contact op met uw gemeente en vraag uitschrijving aan. Als u dit niet aan de juiste autoriteiten doorgeeft kan het zijn dat u nog steeds wordt aangeslagen voor gemeentelijke en landelijke belastingen. 

Laat uw huisbaas ruim van te voren weten dat u vertrekt of als u een eigen huis bezit en van plan bent om dit te verkopen, begin dit proces dan minstens zes maanden voor uw vertrekdatum.

Leg een datum vast waarop u de elektriciteit, het water en het gas laat afsluiten en neem contact op met uw televisie-, digitale  of kabeltelevisiemaatschappij om hun diensten te laten annuleren.

Als u kinderen heeft, dient u de school tenminste 5 maanden van te voren op de hoogte te stellen dat u gaat verhuizen.

2 maanden voor uw verhuizing

Een goede manier om bedrijven en familie op de hoogte te houden van uw aanstaande verhuizing, is het gebruik maken van de verhuisdiensten via uw plaatselijke postkantoor.

Breng uw dokter op de hoogte van uw plannen en vraag om uw gezondheidsdossier en andere gegevens die u nodig kunt hebben in het nieuwe land waar u zult gaan verblijven.

Verzekeringen, inclusief persoonlijke ziektekostenverzekeringen, autoverzekeringen, inboedelverzekeringen en andere vormen van verzekering die u heeft lopen, dienen allemaal te worden geannuleerd.  De verzekeraars zouden kunnen blijven doorgaan met afschrijven van de premies van uw rekening als u dit niet vooraf aan hen heeft doorgegeven.  

U dient ook uw bank op de hoogte te brengen en het zou nodig kunnen zijn – afhankelijk van waar u naartoe verhuist – dat u uw bankrekeningen moet sluiten of opheffen. Neem dit besluit weloverwogen, want het kan zijn dat er nog salaris kan binnenkomen of rekeningen betaald moeten worden nadat u vertrokken bent.

Ook al lijkt het een hoop werk om alle bedrijven op de hoogte te brengen, het is beter om alles grondig te controleren en er zeker van te zijn dat alles is geannuleerd voordat u vertrekt.