Hoe kinderen over de hele wereld Kerstmis vieren

Kerstmis is voor veel mensen een spannende tijd, vooral voor de kleintjes. We gingen eens kijken hoe kinderen over de hele wereld dit jaar Kerstmis vieren.

Frankrijk

In veel delen van Frankrijk begint de viering van Kerstmis met Sint-Nicolaasdag op 6 december. Op de avond van Sint-Nicolaasdag zetten kinderen voordat ze naar bed gaan hun schoen bij de schoorsteen. De volgende ochtend vinden ze in hun schoen chocolaatjes en koekjes die 's nachts door Sint-Nicolaas zijn gebracht.

Italië

In veel gezinnen worden er pas cadeautjes gegeven op 6 januari, dat is de dag van Driekoningen. Op de avond van Driekoningen brengt een oude dame op haar bezemsteel cadeautjes naar de kinderen die zoet zijn geweest. Wie stout is geweest, krijgt van haar as en kolen. Er wordt gezegd dat ze de gelegenheid heeft gemist om kindje Jezus met de Drie Wijzen een cadeautje te brengen. Daarom zou ze nu één keer per jaar cadeautjes brengen naar de andere kinderen.

IJsland

Anders dan in meeste landen worden de kinderen in IJsland bezocht door dertien Jólasveinars in plaats van door één Kerstman. In de dertien dagen vóór Kerstmis zetten de kinderen elke avond een schoen op de vensterbank. Elke nacht komt één van de Jólasveinars op bezoek en laat snoep en kleine cadeautjes of rottende aardappelen achter, afhankelijk van hoe zoet de kinderen zijn geweest.

Brazilië

In sommige delen van Brazilië hangen kinderen een sok in de buurt van een raam en als Vadertje Kerst de sok vindt, ruilt hij hem om voor een cadeautje.


Waar ter wereld u dit jaar ook Kerstmis viert, we hopen dat u en uw gezin een fijne tijd zullen hebben.