Noordelijke landen de "gelukkigste" ter wereld

Als u op zoek bent naar een manier om uw algehele geluk in uw leven te verbeteren, kunt u een verhuizing naar een noordelijk land overwegen.  Volgens een recentelijk rapport van geluk in de wereld, in opdracht van de Verenigde Naties, heeft Denemarken de toppositie ingenomen voor het "gelukkigste" land, gevolgd door Finland, Noorwegen en Nederland.

Gebaseerd op een levensevaluatiescore, gewaardeerd op een schaal van 0 tot 10, wees het rapport, gepubliceerd door Earth Institute, uit dat deze vier landen de hoogste score op de schaal scoorden. Politieke vrijheid, sterke sociale netwerken en gebrek aan corruptie worden samen als belangrijker beoordeeld dan inkomen, terwijl op individueel niveau een goede mentale en fysieke gezondheid, stabiliteit van de familie, goede relaties en een zekere baan van vitaal belang zijn. Het onderzoek houdt ook rekening met uitkomsten uit vorige rapporten over geluk van het Gallup World Poll, het World Values Survey, het European Values Survey en het European Social Survey.

Volgens dit recente artikel beschreven op de Science Nordic website, doen de noordelijke landen het zo goed qua geluk vanwege hun welzijnsstructuur die de sociale voorzieningen en voordelen gelijk verdeelt over de gehele bevolking in plaats van het selectief bevorderen van rijkdom. Dit wordt ook vergemakkelijkt door een goede belastingheffing, lage corruptieniveaus en een goede economische planning.

Het artikel refereert ook aan een interview met Bo Rothstein, professor bij de afdeling van politicologie van de Universiteit van Gothenburg in Zweden, waarin hij zegt: "sociale programma's zoals ouderdomspensioen, gezondheidszorg, kinderzorg, onderwijs, kinderbijslagen en gezondheidszorgverzekeringen zijn niet gericht op "de armen" maar beslaan de gehele bevolking zonder rekening te houden met hun mogelijkheid tot betalen."