Tokyo is verkozen tot de meest dure stad ter wereld voor expats

Tokyo streeft de hoofdstad van Angola, Luanda, voorbij voor het predikaat 's werelds duurste stad  voor expats, volgens het recentelijk bekendgemaakte wereldwijde onderzoek naar de kosten van levensonderhoud.

Het jaarlijkse rapport richt zich op prijzen die verzameld worden van de 214 belangrijkste steden ter wereld, kijkende naar 200 gebruikelijke aangeschafte diensten en goederen inclusief transport, eten, kleding en vermaak, tussen maart 2011 en maart 2012. De huisvestingskosten - vaak de grootste uitgave voor expats - spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het klassement van de duurste steden.

Japanse steden nemen nu drie van de top 10 plaatsen in, met rekeningen voor expats in de regio die hoger worden met het stijgen van de yen ten opzichte van de dollar. Hong Kong is als nummer acht op de lijst ook hoog gekwalificeerd, terwijl een aantal andere landen in de Aziatische-Pacifische regio dit jaar snel stijgen op de lijst vanwege de bloeiende economie in dit deel van de wereld. In Shanghai, China, bijvoorbeeld (nu de 16e meest dure stad) zijn uitgaven voor accommodaties het afgelopen jaar gestegen met een ongelofelijke 73%.

Australische steden zijn na een stijging van de valuta ook snel omhoog gesprongen in het klassement. Van 2011 tot 2012 is Sydney gestegen van de 14e naar de 11e, Melbourne van de 21e naar de 15e, Perth van de 30e naar de 19e en Brisbane van de 31e naar de 24e plaats.

In de V.S. op de 33e plaats (gezakt van de 32e in 2011) blijft New York City de duurste stad, terwijl Los Angeles (68e) en San Francisco (90e) langzaam omhoog kruipen, door respectievelijk 9 en 16 plaatsen te stijgen sinds afgelopen jaar. Kijkend naar het noorden blijft Toronto (61e) de hoogst geplaatste stad in Canada, dicht gevolgd door Vancouver (63e).

Ondanks dat de Zwitserse steden Genève en Zürich en Moskou in Rusland, die allemaal in de top 10 staan, de duurste bestemmingen blijven voor expats, zijn andere steden zoals Parijs, Rome en Amsterdam gezakt in het klassement als een gevolg van de zwakkere Euro vanwege de recessie in de meeste landen van de eurozone waardoor de kosten voor overzeese bedrijven lager worden. Londen staat nu op de 25e plaats op de lijst, gezakt van de 18e in 2011.

Top 10 van de duurste steden voor expats 2012:
1. Tokyo, Japan
2. Luanda, Angola
3. Osaka, Japan
4. Moskou, Rusland
5. Genève, Zwitserland
6. Zürich, Zwitserland
7. Singapore, Singapore
8. Ndjamena, Tsjaad
9. Hong Kong, Hong Kong
10. Nagoya, Japan