Att flytta från Sverige till Hong Kong

Det blir allt mer populärt att flytta till Hongkong. Antalet inflyttade utlänningar i staden ökar stadigt för varje år. Hög säkerhet, en blomstrande arbetsmarknad och ett stort nöjesutbud är några av skälen till att familjer och unga med karriärambitioner väljer en framtid här.

Om du är en av dem kommer här några tips:

Smarta kort

I Hongkong är Octopus-kortet – "The Pus" – din bästa vän. Det fungerar som betalningsmedel, både i kollektivtrafiken och när du handlar mat, shoppar kläder eller fikar på stan. Dessutom ger det bonuspoäng. Det här är kortet du aldrig vill vara utan i Hongkong.

Maten

Pannkaka med pekinganka, chow mein och stekt ris med räkor känner de flesta nog igen, men här finns mängder av andra exotiska läckerheter att upptäcka. Eller vad sägs om populära snacks som havssnigeln abalone, friterade duvtungor eller manet-tentakler? Frukt och grönsaker kan du lugnt köpa på torgmarknader, men köttprodukter bör du undvika. De är inte alltid vad de ser ut att vara.

Språket

Kantonesiska är inte alldeles enkelt, men om du planerar att bo här bör du åtminstone lära dig grunderna. Det krävs i allmänhet fem till sju års studier för att kunna föra ett någorlunda flytande samtal. Därför är det en bra idé att börja gå språkkurser långt innan du flyttar.

Gå på upptäcktsfärd

Hongkongregionen bjuder på fantastiska bergstrakter och vandringsleder med otroliga vyer. På flera platser finns heta källor och bara en timmes flygresa från Hongkong lockar Kinas eget Hawaii – ön Hainan – med sina kritvita stränder.