Fira nyår jorden runt

Nu stundar återigen alla vinterns högtider! För den som har flyttat utomlands blir skillnader och likheter i de lokala traditionerna extra tydliga så här års.

Vi har gjort en lista på våra favoriter bland nyårstraditioner:

Ecuador

Här firar man nyår genom att bränna fågelskrämmor fyllda med papper. Ofta hjälps hela familjen åt att bygga de människoliknande figurerna. Syftet med seden är att symboliskt säga farväl till det gamla året. Vissa figurer är skämtsamma, medan andra speglar händelser och illa omtyckta personer från året som har gått. När klockan slår midnatt sätts dockorna i brand på gatorna och brinner sedan i flera timmar.

Danmark

Bli inte orolig om du vaknar till en hög porslinsskärvor utanför huset på nyårsdagen. I Danmark sparar man nämligen kantstött porslin till nyårsafton, då man krossar det mot husväggarna hos vänner, familj och grannar för att ge tur. Mängder av krossat porslin utanför dörren innebär alltså att du har många vänner som önskar dig lycka till i ditt nya hemland.

Japan

I buddhisttempel över hela Japan ringer klockorna 108 gånger på nyårsnatten. Inom buddhismen symboliserar klockringningarna de 108 mänskliga synderna och befriar människorna från 108 världsliga begär. Enligt seden renar klockringningarna människorna från det gångna årets synder. Klockan ringer 107 gånger den 31 december och en gång efter midnatt.

Om du firar nyår i ett nytt land – missa inte chansen att få uppleva lokala festligheter och traditioner på nära håll!