Flytta utomlands med husdjur

Om du tänker ta med dig dina husdjur när du flyttar från Sverige finns det saker du bör tänka på för att de ska få det bra i sitt nya hemland.

På samma sätt som du måste planera allt det praktiska för familjen, måste du också planera för husdjuren för att flytten ska gå smidigt.

Det första steget är att ta reda på om det alls är tillåtet att ta med husdjur till landet dit du flyttar. All sådan information bör finnas på regeringens webbplats i det nya landet.

Därefter tar du kontakt med en veterinär för att ordna med de vaccinationer, undersökningar och veterinärintyg som krävs, samt – om det inte redan är gjort – id-märkning med mikrochip.

När du har fått klartecken från veterinären och myndigheterna i det nya landet kan du börja vänja ditt djur vid förändringen som väntar.

Här är några tips på hur du bäst underlättar för ditt djur både under och efter flytten.

Burträning

Om t.ex. en hund inte är van vid att resa i transportbur är det bra att börja öva på det några månader i förväg. Du kan exempelvis göra buren till hundens sovplats för att vänja den. Du kan också låta hunden äta i transportburen, eller belöna med godbitar när den går in i den. Då skapas en positiv association till buren. När det sedan är dags att resa är transportburen redan en bekant och trygg miljö, vilket gör resan mindre stressig.

Skapa rutiner

Väl på plats i ert nya hem är det viktigt att hjälpa djuret att finna sig till rätta. Det bästa är att skapa en lugn och strukturerad rutin att följa. Gör ett schema för mattider och promenader, och kom ihåg att belöna gott uppförande. Då känner både du och ditt husdjur er snabbt som hemma.