Förbered dig med en förhandstitt

Passa på att besöka ditt nya land innan du flyttar. Då får du möjlighet att bilda dig en uppfattning om vad som väntar.

Ta chansen att utforska omgivningarna och föreställ dig hur din nya tillvaro kommer att se ut. Vad kännetecknar den lokala kulturen? Vad finns det för underhållning och aktiviteter? Vilka blir dina nya grannar? Det finns mängder av frågor att ställa, och med lite planering kan du undvika att glömma något viktigt.

Om du har barn, men väljer att göra förhandsbesöket utan dem, är det smart att ta mycket bilder istället. Då får barnen en chans att ändå vara delaktiga.

Arbete

Om du redan har ett jobb som väntar kan du ta kontakt med din nya arbetsplats. Kanske kan du få en rundtur i lokalerna och hälsa på dina nya kollegor. Då slipper du vara nervös den där första officiella dagen på jobbet.

Skola

Besök barnens nya skola – eller de skolor ni har att välja mellan, om ni ännu inte har valt. Ta om möjligt foton som du kan visa dina barn senare.

Utbud och tjänster

Ta reda på om allt du behöver i vardagen finns att få tag på, receptbelagd medicin till exempel. Gå också till banken, kolla in nöjesutbudet och ta reda på om affärer och köpcenter har de produkter du och din familj brukar köpa.

Kommunikationer

Gör några resor med kollektivtrafiken och överväg om den uppfyller dina behov eller om du behöver skaffa bil. Samtidigt får du dessutom en känsla för trafikflödet och hur lång restiden är mellan olika platser.