Guide till Singapore för flyttsugna

Att flytta utomlands kan vara ett spännande äventyr, men att planera en flytt är inte alltid så lätt.
Att flytta utomlands kan vara ett spännande äventyr, men att planera en flytt är inte alltid så lätt. Gör du lite efterforskningar om ditt nya land kan du dock undvika mycket stress, och göra anpassningen till en ny vardag lättare.

Boende i Singapore

I Singapore bor de flesta i höghus, antingen i hyreslägenhet eller i bostadsrätt. För den som aldrig har bott i höghus förut kan det ta ett tag att vänja sig. Egen trädgård är ovanligt i Singapore, men det kompenseras av att det finns gott om grönområden och parker på ön.

Höga hyror

Eftersom utrymmet är begränsat, och efterfrågan är stor, är hyrorna i Singapore mycket höga. Högst är de nära stadens centrum, vid Orchard Road, Holland Village och liknande eftertraktade områden. För den som kan tänka sig att bo längre från centrum finns det billigare alternativ att välja mellan.

Transporter i Singapore

Singapore må vara ett litet land, men dess infrastruktur av vägar och kollektivtrafik är mycket effektiv. Bussarna går ofta och det finns ett stort spårvägsnät som kallas MRT (Mass Rapid Transit).
Kollektivtrafiken är billig och ytterligare tåglinjer är planerade för att göra alla delar av ön lättillgängliga i framtiden.

Dyrt med bil

Att äga bil i Singapore kan däremot bli en dyr affär. Bilägare måste bl.a. betala för tillstånd att äga bil (så kallat Certificate of Entitlement), tullkostnader, skatter och försäkringsavgifter. Bilar kostar nästan dubbelt så mycket i Singapore som motsvarande bil skulle kosta i Europa. 

Dessutom tillkommer vägtullar, ERP (Electronic Road Pricing), för dem som använder vägnätet i rusningstrafik. Den som kör bil i Singapore får också räkna med att de flesta offentliga parkeringsplatser är avgiftsbelagda.