Marcios berättelse – flytten från Brasilien till Storbritannien

Marcio och hans fru Carol flyttade från Brasilien till Storbritannien för att få ett bättre liv. Vi träffade Marcio för att få veta mer om hans flytt och tips om hur man anpassar sig till livet i London.

Varför flyttade ni till Storbritannien?


Jag tyckte inte att livet i Brasilien gav mig möjligheter att utvecklas. Jag och min fru kom överens om att flytta från Brasilien till Storbritannien för att få ett bättre liv. Ibland är det viktigare att tänka på sitt framtida liv än att leva i nuet och Storbritannien verkade vara ett land med möjligheter.

Hur valde ni var i London ni skulle bo?


Det var lätt för oss att hitta en bostad eftersom några vänner från kyrkan hade en lägenhet att hyra ut. Den låg i Hoxton och eftersom ägaren var en vän från kyrkan så var hyran rimlig. Men när jag började jobba tyckte jag att det tog för lång tid att pendla så jag flyttade närmare jobbet.

Hur var flytten?


Flytten från Brasilien till Storbritannien gick bra. Själva flytten gick lätt och var helt utan stress så vi kunde ägna oss åt att få ordning på vårt nya liv.

Vad var lättast och svårast med flytten?


Själva beslutet att flytta till Storbritannien var det lättaste. Det svåraste var att det tog så lång tid att söka visum. Särskilt för min fru som fick stanna längre i Brasilien. Det var jobbigt för oss båda att inte vara tillsammans.

Vilka är de största fördelarna med att bo i London?


London har massor att erbjuda. Tempot är långsammare i Storbritannien än i Brasilien. Och det gillar jag verkligen. Det finns massor att se och göra i Storbritannien. Vardagslivet skiljer sig mycket från Brasilien eftersom det finns stora kulturella skillnader. Hittills har det varit fantastiskt.

Var det svårt att hitta jobb i Storbritannien?


Det var inte svårt för mig. Men i början tyckte jag att det var svårt att förstå de olika dialekterna jag hörde på intervjuer. En sak jag upptäckte när jag sökte jobb i London är att man ställer högre krav på kompetens och kunskap än vad man gör i Brasilien.

Vilka platser tycker du bäst om i London?


Efter flytten från Brasilien har jag försökt att utforska så mycket som möjligt. Jag rekommenderar att man besöker så många museer man bara kan. De är intressanta och man får lära sig om brittisk kultur genom tiderna. Jag tycker också att man ska besöka Tower of London, alla kungliga palats och min favoritplats Hampton Court. Sen finns det platser att besöka som varierar med årstid som Winter Wonderland och de många matfestivaler som dyker upp runtom i London.

Vad tycker du om kollektivtrafiken i Storbritannien?


Det är fantastiskt att åka runt i London. Kollektivtrafiken innebär att man lätt kan ta sig vart man vill i hela London. Skyltar och kartor finns överallt så att det är lätt att hitta. Dessutom är människor alltid hjälpsamma så det är lätt att få hjälp när man kommer vilse.

Hur håller du kontakt med släkten i Brasilien?


Efter flytten från Brasilien har jag hållit kontakt via WhatsApp. Vi brukar skicka många meddelanden. Så det är lätt att hålla kontakten. Man har ofta tillgång till offentligt wifi i London så att man kan hålla kontakt med folk hela tiden.

Vad har hittills varit det bästa med att bo i Storbritannien?


Det bästa har varit att äntligen få chansen att se alla de saker jag tidigare bara har läst om! Det är kul att resa runt och se olika platser man läser om i brittisk historia. Och att se Londons sevärdheter är fantastiskt. Det är mycket mer spännande än att läsa böcker.

Vad har du för råd till andra som ska flytta till Storbritannien?


Jag föreslår att de lägger några månader på att lära sig engelska. Mitt bästa tips är att undvika amerikansk engelska eftersom den skiljer sig från den engelska man hör här. Man ska lära sig de lokala uttrycken så att man kan dem när man kommer hit. Det är också bra att lära sig lite om Londons olika delar så att man vet vilket område man helst vill bo i.

Vi hoppas att Marcios berättelse hjälper dig om du planerar att flytta till London. Bor du redan i London? Vad gillar du mest att göra i London?

Klicka här för att läsa fler flyttberättelser.