Så får du jobb efter utlandsflytten

Att flytta till ett nytt land är ett spännande äventyr, men det innebär också utmaningar. Förutom packning och andra flyttbestyr måste du även finna dig till rätta i ditt nya hem och, inte minst, hitta ett sätt att försörja dig.

Här följer några tips på hur du hittar ett jobb

Samla information

Lär känna dina nya hemtrakter: Vilken typ av branscher, jobb och arbetsgivare finns inom pendlingsavstånd? Om du har flyttat till en ort med begränsat jobbutbud kan du behöva vidga ditt sökområde och inkludera andra städer i närheten.

Lokalmedia och nya vänner

Att läsa lokaltidningar och följa lokala radio- och tv-kanaler är ett bra sätt att snabbt få koll på jobbmarknaden. Prata med grannar och nya bekantskaper för att få tips om lediga jobb, jobbmässor eller andra evenemang där du kan knyta kontakter inom din bransch.

Kolla upp arbetsgivare

Det finns webbplatser och onlinekataloger där du kan få information om lokala arbetsgivare och företag som kan vara av intresse för dig – och som kan vara intresserade av dig. Ring de företag du tror kan passa dig och prata med rekryterings- eller personalavdelningen. Ha ditt CV till hands att skicka tillsammans med en personlig ansökan.

Uppdatera dina onlineprofiler

Precis som när du flyttar till en ny stad, är det mycket som ska uppdateras när du flyttar till ett nytt land. En uppdaterad profil på sociala nätverk, bloggar och webbplatser är ett måste när du söker jobb. Tänk också på att uppdatera dina kontaktuppgifter, om du t.ex. har angivit ditt telefonnummer på jobbrekryteringssajter. Du kan inte bli erbjuden jobb om det inte går att kontakta dig. Glöm inte att utnyttja alla dina befintliga sociala nätverk, som Linkedin, Facebook och Twitter. Där kan du lära känna nya människor, få information om lokala evenemang och nätverk samt få tips om lediga jobb.