Så organiserar du flytten utomlands

Att flytta utomlands kan vara både spännande och stressigt. Genom att följa några enkla steg och sätta upp realistiska mål underlättar du för dig själv och gör flytten hanterbar. How to manage an international move

Det bästa är att göra en lista på det allra viktigaste, ta reda på så mycket du kan om ditt nya land och rådgöra med kunniga personer när du behöver hjälp.

Här är några av de viktigaste punkterna att tänka på när du ska flytta utomlands.

Gör en lista

Gör en lista över allt som du tänker ta med dig och kasta eller skänk bort det som blir över. Anteckna när de sista räkningarna ska vara betalda och meddela alla företag om ditt flyttdatum. Kom också ihåg att meddela läkare, tandläkare och barnens skola om flytten. Om du har husdjur som ska följa med bör du rådgöra med en veterinär minst sex månader i förväg.

Lär känna ditt nya land

Ju mer du vet om ditt nya land i förväg, desto snabbare kommer du till rätta. Internetforum och föreningar för personer som har flyttat utomlands är bra sätt att lära känna dina nya omgivningar.

Att lära känna människor på plats och att prata med andra som också har flyttat utomlands kan ge dig viktig information och en chans att ställa frågor.

Förstå fastighetslagstiftningen

Tillbringa lite tid på plats innan du köper en fastighet och välj, om du kan, en fastighetsmäklare på rekommendation av en vän. Ta även reda på hur den lokala fastighetslagstiftningen ser ut. Om du har möjlighet att anlita en advokat med specialisering på området är det ett bra sätt att försäkra dig om att allt blir rätt.

Ekonomi

Att flytta är dyrt och oförutsedda utgifter kan orsaka stora förseningar om du inte har råd att täcka kostnaderna med en gång. För att vara på den säkra sidan bör du ha ett sparkapital på minst 12 månaders levnadskostnader att använda i nödfall. Håll även koll på eventuella valutakursförändringar, så slipper du obehagliga överraskningar.

Sjukvård

Möjligheterna till sjukvård utomlands kan skilja sig från reglerna i Sverige. Innan du är registrerad i det nya landets sjukvårdssystem är det viktigt att du skaffar en egen sjukvårdsförsäkring. Vänta inte tills du blir sjuk med att ordna ditt försäkringsskydd, det kan leda till onödiga kostnader.