Tips till dig som flyttar utomlands ensam

Lär känna platsen och människorna

Så snart du har bestämt var du ska bo kan du börja spana in omgivningarna. Sök på Internet redan innan du reser, t.ex. efter diskussionsforum för andra utlandsboende, och börja lära känna människor på plats. Då får du också chans att presentera dig själv för dina nya grannar och förhoppningsvis hitta nya vänner.

Säg ja!

Väl på plats måste du bygga upp din nya tillvaro och skapa nya rutiner. Ta därför chansen att tacka ja till aktiviteter och evenemang som du hittar eller blir bjuden på – kanske gillar du inte allt, men du har i alla fall provat.

Glöm inte att du är turist också

Trots att det inte är någon semesterresa finns det mycket att upptäcka i ditt nya land. Ta dig tid att besöka intressanta platser och sevärdheter, och lär känna människorna och deras kultur.

Uppskatta skillnaderna

Det är lätt hänt att man fastnar för det som påminner om hemma. Det känns trots allt tryggast när saker är precis som vanligt. Men att byta land är långt ifrån vanligt – det är meningen att saker ska vara annorlunda. Det okända är en del av äventyret. Var nyfiken på ditt nya hem, och gläds åt att upptäcka allt som är nytt och annnorlunda.

Våga försöka

Oavsett om det är en tillfällig eller en permanent flytt kommer det att vara en tid fylld av nya intryck och erfarenheter. Du får pröva dina gränser och upptäcker antagligen att du klarar mer på egen hand än du trodde. Du måste bara vara öppen för nya upplevelser och våga försöka.