Tips till dig som ska flytta utomlands

Planera din packning

Om du ska bo utomlands en längre tid vill du antagligen ta med dig mycket av din gamla köksutrustning, istället för att köpa nytt. Det mesta av bohaget vid en långväga flytt fraktas vanligtvis via container. Det kan ta upp till tre–fyra månader innan den är framme. Var smart när du packar och tänk på vad du kommer att behöva under den första tiden.

Ge dig själv tid att landa

Det kommer att ta tid innan ditt nya hem verkligen känns som hemma. Försök att tacka ja till alla möjligheter och inbjudningar du får, i synnerhet om du flyttar på egen hand. Var öppen för nya vänner och erfarenheter – de hjälper dig att knyta an till ditt nya hem och gör livet roligare.

Försök lära dig språket

Du måste inte tala ett främmande språk flytande för att flytta utomlands. Däremot är det bra att lära sig några grundläggande fraser. Det gör vardagen och mötet med lokalbefolkningen lite enklare. Om folk ser att du försöker lära dig språket blir de vanligtvis mer öppna och vänliga.

Skaffa nya vänner

Lär känna nya människor och dra nytta av deras lokalkännedom. Du kommer antagligen att höra talas om platser som du aldrig hade tänkt på att besöka annars.

Var beredd på att göra fel

Du kommer att göra misstag – det är ofrånkomligt för den som flyttar till ett helt annat land och en helt ny kultur. Kanske uttalar du något fel, eller trampar i klaveret i en social situation. Vad som än händer, försök att skratta åt det och bjuda på dig själv. Med tiden blir misstaget bara en rolig historia att berätta.