Avustralya’daki okul seçenekleriniz

Başka bir ülkeye taşınmak, sadece sizin için değil, çocuklarınız için de büyük bir değişiklik. Bu süreci hafifletmek için, çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun bir okul bulmalısınız.  Ancak, Avustralya’daki eğitim sistemi Türkiye’dekinden oldukça farklı. Bu önemli kararı vermenizde yardımcı olmak adına, size Avustralya’daki eğitim seçenekleri hakkında genel bir açıklama yapmak istiyoruz. 
 
Okul sistemi
 
Zorunlu eğitim 6 yaşında başlıyor ancak çocuklar genellikle 5 yaşındayken normalde “Hazırlık Yılı” denilen bir kuruluş yılı geçiriyorlar.    Öğrenciler 6.yıla kadar ilköğretim okulunda bulunuyorlar ve ardından orta öğretime geçiyorlar.(7-12.yıl)
 
Buna ilaveten, beş yaşından küçük çocuklar için zorunlu olmayan seçenekler mevcut. Bu seçenekler arasında anaokulu, tam gün bakım merkezleri, arızi bakım veya aile bakım merkezleri yer alıyor. Ana okulları, planlı bir eğitim izlencesini takip ederken(dil, okuryazarlık ve matematiksel beceri gelişimi dahil), tam gün bakım merkezleri daha küçük çocukları (birkaç aylıktan 5 yaşına kadar) kabul ediyor ve ana okulları ile karşılaştırıldığında daha uzun saatler için açık.(ana okulları normalde sabah 9 ile öğlen 3 arasında açıkken, tam gün bakım merkezleri sabah 7 buçuk ile akşam 6 arası açık olabiliyor)
 
Okul Seçenekleri 
 
Avustralya’da 3 ana eğitim sağlayıcısı var:
 
- Eyalet Hükümeti Sistemi(devlet okulları)
- Katolik Eğitim Sistemi(özel okullar)
- Bağımsız Okul Sistemi(özel okullar)
 
Ulusal ilkelere yalnızca devlet okulları değil katolik ve bağımsız eğitim sağlayıcıların çoğu da uyuyor. Okulların çoğu, karma öğretim yapıyor, bağımsız okullar çoğunlukla nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bulunuyor. 
 
Bağımsız okulların içerisinde dini veya seküler ve Uluslararası Bakolarya (IB) müfredatını takip eden uluslararası okullar da olmak üzere çok çeşitli okullar bulunmakta. Ancak, IB okullarına devam etme fırsatları sınırlı sayılarla sınırlı. 
 
Okul Yaşamı
 
Tatiller: Kuzey Yarımküre’den farklı olarak, Avustralya’da okul yılı Ocak sonundan Aralık ortasına kadar devam ediyor.  Nisan (Paskalya, Avustralya’da sonbahar),Haziran/Temmuz(kış) ve Eylül/Ekim(İlkbahar)’da iki haftalık tatiller ve Aralık/Ocak’ta 6 ila 8 hafta süren büyük tatiller var.
 
Spor: Avustralya’da spora büyük bir önem veriliyor ve çoğu öğrenci her hafta en azından bir gün okuldaki spor faaliyetlerine katılıyor. İlköğretimde, spor faaliyetleri genellikle okul saatleri içinde düzenlense de, lisede ve özellikle de özel okulda, bu faaliyetler, Cumartesi günleri yapılan yarışmalarla genelde zorunlu hale getiriliyor. 
 
Üniforma: Devlet okulları da dahil olmak üzere çoğu okul, öğrencilerinin üniforma da giymesini bekliyor. Üniformalar her okul için özgün ve ilave ücreti var. İlköğretim okullarında, üniformalarda, ülkedeki yüksek deri kanseri riski sebebiyle şapka da bulunuyor. 
 
 
Avustralya’da eğitime ve okul kayıtlarına dair daha fazla bilgiyi  Education Guide'dan edinebilir veya nakil danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.