Bu bir zamanlar Dış Moğolistan olarak bilinen, karayla çevrili ülke Rusya, Sibirya ve Çin ile komşudur.   Moğol ismi, daha sonra Asya ve Avrupa'nın büyük bölümünü kuşatacak kadar büyüyen Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu olan Cengiz Kağan liderliğinde ortaya çıkan küçük bir kabileden gelmektedir.  

Moğolistan'ın en büyük şehri, aynı zamanda başkenti de olan Ulan Batur'dur.   Ülkenin asıl dili Moğolcadır ancak ülkenin bazı bölümlerinde Türk dilleri ve Rusça da konuşulmaktadır.   İngilizce, tüm orta dereceli okullarda öğretilmektedir.

Geleneksel olarak, tarım ve hayvancılık Moğolistan'ın en önemli ekonomik faaliyetleridir.   Bununla birlikte, Moğolistan'ın geniş ancak henüz pek kullanılmamış olan mineral zenginliği sayesinde madencilik sanayi de hızla gelişmekte ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir.  2011de, Citigroup Moğolistan'ı Küresel Büyüme Üreticisi ülkeler (2010-2050 arasında en ümit verici büyüme özelliklerine sahip ülkeler) arasında listelemiştir. 

En önemlisi her yaz düzenlenen ve üç ulusal spor etkinliğinden oluşan Naadam olmak üzere, festivaller Moğol kültürünün önemli bir parçasıdır.   Moğol kültürünün bir diğer önemli parçası da özellikle uzun mesafe yarışları ve atçılık oyunlarıyken, tarihte 7000 yıldan öncesine dayanan Moğol güreşi ülkenin açık ara en popüler sporudur.