Almanya’da “Büyümek”

Bernard Reeves üniversitenin ardından ani bir kararla nasıl Münih’e taşındığını ve bunun hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor.


Crown Worldwide Group bünyesinde İçerik Pazarlama Stajyeri olarak görev yapan Bernard Reeves, 2011’de ilk işine başlamak için Londra’dan Münih’e taşındı. Öğrenimi esnasında Almanya’da bir yıl geçirmiş olan Bernard geri dönmek için daha fazla bekleyemedi ve mezun olduktan sadece birkaç gün sonra yola çıktı.

Bu ani bir taşınmaydı: "Eşyalarımı bir bavula yerleştirdim, dizüstü bilgisayarımı topladım ve bir uçak bileti aldım.” Futbol odaklı bir çeviri ajansında stajyerlik işi onu beklemesine rağmen, bu konuda neredeyse hiçbir bilgisi yoktu. “Şirketi araştırdım, ancak web siteleri kapsamlı değildi ve çok fazla bilgi edinemedim. Kendileriyle konuştuğumda, oldukça gayri resmi davrandılar ve sadece: “Tüm ayarlamaları buraya geldiğinizde yapacağız.” dediler.

Kulüplere katılma, arkadaş edinme

Kalacak yer bulma konusunda bile epeyce rahat davrandı; yalnızca bir aylık konaklama ayarladı ve ulaştığında apartmanda onu bir sürpriz bekliyordu. “Gittiğim ilk gece, odasına yerleşeceğim kişi ayrılmadı ve iki gün daha kaldı ve ben kanepede uyumak zorunda kaldım. Ama gerçekten nazik biriydi; birlikte bara ve kulübe gittik. İlk gece için, harika bir geceydi!
Bu rahat taşınma yaklaşımı herkeste işe yaramayabilir, ancak Alman kültürüne olan yakınlığı sayesinde Bernard için sorun yaratmadı. Kiralık bir oda ve benzer ilgi alanlarına sahip insanlar bulma konusunda ise, Almanya’da yaşayan yabancıların üye olduğu ToyTown Germany forumu ve www.wg-gesucht.dekonaklama web sitesi hakkında önceden bilgi sahibiydi. “Gerçekten kimseyi tanımıyordum, ama insanlarla tanışacağıma emindim, çünkü yurt dışında geçirdiğim bir yılda bu benim için kolay olmuştu ve arkadaş edinmek için bir futbol takımına veya bir tür kulübe katılacağıma emindim”.

Şunları dile getirdi: “Bir kulübe ya da derneğe üye olma kültürü oldukça yaygın. Pazar Ligi futbol takımları ve hatta en küçük kulüpler bile gerçekten etkili çalışıyor. Tüm işler son derece bürokratik, ama orada işleri bu şekilde yürütmekten hoşlanıyorlar.

Bernard, kültür şokunu ofise geldiğinde yaşadı. Üniversiteden yeni mezun olduğu için, dokuz-beş çalışma ortamının nasıl olduğunu bilmiyordu. “İşlerin nasıl yapıldığını bilmiyordum. E-postayı doğru şekilde gönderdim mi? Bu işle doğru şekilde ilgilendim mi? Daha önce tam zamanlı bir işte çalışmamıştım.” Yaşadığı kültürel farklılıkları, ancak Londra’da ofis hayatına geri döndüğünde fark edebildi.


Alman verimliliği

“Almanya'da verimli olmak çok önemli ve bunun sonucu olarak daha fazla iş yapılıyor. Çay saati ve öğle yemeği saati daha az. Ofiste verimli olma bir kültür haline gelmiş, çünkü gerçekten iş/yaşam dengesini önemsiyorlar.”

Bernard gerçekten bu dengenin faydasını gördü. “Münih’te yapılacak pek çok etkinlik var. Kaya tırmanma alanları, açık hava voleybol sahaları ve sahil barları, tenis kortları, parklar, göller var ve bunlar temiz ve güvenli. Mükemmel bir şehir ve kent ütopyası gibi.” En çok hoşlandığı şeylerden biri de şehrin fiziksel aktiviteye odaklı olmasıydı. Her yere bisikletle gitti ve hatta bu açıdan yerli sakinlerin biraz gerisinde kalsa da kaymayı öğrendi. “Herkes kayıyor. Bavyera’da büyüdüyseniz, altı yaşına kadar mükemmel kaymayı öğrenmiş olmanız bir kural!.”

Bağımsız olmanın, iş etiğini artırmanın ve aktif bir yaşam tarzı inşa etmenin yanı sıra, iş için taşınmak Bernard’ın hayatını değiştirdi, çünkü karısıyla da Münih’te tanıştı. Gülerek “Münih’e taşınmak büyük bir başarıydı” diyor. Burada geçirdiği yıllardan sonra, kesinlikle tekrar yurt dışında yaşayacak ve bir sonraki durağı muhtemelen eşinin ailesine yakın olmak için ABD olacak. “Almanya harika bir deneyim olduğu ve insan olarak beni son derece olgunlaştırdığı için, bunu tekrarlamak istiyorum. Dünya büyük, farklı yerleri görmek ve yalnızca ziyaret etmekle kalmayıp, tecrübe etmek de istiyorum.

Bu deneyiminden öğrendiği diğer bir husus ise planlamanın önemi oldu. “Tekrar gidersem, araştırma ve daha fazla planlama yapacağım. Gerçekten çoğu eylemin sonuçlarını düşünmeden yaptım. Taşınma kararını hızlı aldım, ama artık evliyim ve eskisi gibi fevri hareket edemem.”

Türkiye'den Almanya'ya mı taşınıyorsunuz? Hizmetlerimizi kontrol edin veya kişiye özel teklif almak için doğrudan danışmanlarımızdan biriyle irtibata geçin.