Avustralya’ ya gidişinize hazırlanırken: gitmeden önce bazı gurbetçilerin ipuçları

Avustralya’ ya taşınmayı mı düşünüyorsunuz? Biraz araştırma yaptınız ama hala “Avustralya’ya ” yerleşmek konusunda emin değil misiniz?  Geçtiğimiz haftalarda, Avustralya’da yaşayan gurbetçilerimize, oraya gitmeyi planlarken dikkate alınması gereken en önemli hususları sorduk.  İşte ilk 3 sonuç şunlar:
 
Vize ve izinler
Avustralya’ ya seyahat etmeden önce yapılması gereken  en önemli işlerden biri vize almak. Avustralya’ ya göç etmek için katı ölçütler var ve başvurduğunuz vize türüne bağlı olarak gerekli belgeler değişkenlik gösterebiliyor.  
 
Avustralya özellikle göçmenler, çalışanlar ve turistler için çok sayıda vizeye sahip. Vizeler, kimin başvurabileceğine dair bilgilerle birlikte, Göç& Sınır Koruma Bakanlığı(GSKB/DIBP)’nın sitesinde listeleniyor. Vize seçeneklerinin çokluğu biraz kafa karıştırıcı olabileceğinden, kayıtlı bir Göçmenlik Acentesi ile vize sürecinde size yardımcı olması için bağlantı kurmak faydalı olabilir. Yerel Crown temsilciniz , sizi Avustralya’ daki Kayıtlı Göçmenlik Acentesi’ne yönlendirebilecektir.
 
Konaklama
Gurbetçiler, Avustralya’daki konut tiplerinin alıştıklarından farklı olabileceğini hemen hemen hiç göz önünde bulundurmuyorlar. Şehir merkezlerinde modern apartmanlar görmenize rağmen, çoğu konaklama seçeneği, geniş bir yelpazedeki mimari tarzdaki evlerde oluyor: üçgen kulübeler, çiftlik tipleri, Pavilyon tipleri, Queenslander tipleri... Size en uygun ev, tercihlerinize olduğu kadar yerleşeceğiniz belirli bölgeye de bağlı.  Örneğin, Queenslander evleri, evi serinleten bir zemine sahip ve yılın en sıcak aylarında ve ülkenin ılıman iklim bölgeleri için de uygun. 
 
Konut tiplerine ek olarak, kiraların (çoğu gurbetçi, ülkedeki geçici yerleşimcilere  satın alma konusunda getirilen kısıtlama sebebiyle kirayı tercih ediyor) genellikle haftalık olduğunu, konutların çoğunlukla mobilyasız kiralandığını ve elektrik akımının 230/250 volt olduğunu ve bundan dolayı da Türk malı cihazları için adaptöre ihtiyaç duyacağınızı unutmamak gerekiyor.  
Toplu Taşıma
Büyük kentlerde, toplu taşıma sistemi iyi ve güvenilir olduğundan özel araca sahip olmak gerekli değil. Otobüs ve trenler yaygın olarak bulunur ve Sydney ve Perth’te feribotlar da toplu taşımanın bir parçası. 
 
Bununla birlikte, çoğu aile kolaylık için kendi araçlarına sahip olmayı tercih ediyor, özellikle de küçük çocukları olanlar. Trafik ve ehliyet düzenlemeleri, eyaletten eyalete değişiklik gösterse de, uluslararası bir ehliyetiniz varsa,  sınırlı bir süre için araç kullanabiliyorsunuz. Bu süre geçtikten sonra kalıcı yerleşimci olmanız halinde yerel bir izin almanız gerekiyor. Unutmayın! Avustralya’da trafik yolun solundan akıyor!