Taşınmadan önce bilmeniz gereken 3 şey

Yabancı bir ülkede, yeni bir pozisyonda işe başlamak, mükemmel bir kariyer fırsatı olabilir... tabii taşınmadan önce doğru bir şekilde hazırlık yaptıysanız! 

İster çocukluk hayaliniz, ister aniden gelişen bir olay olsun; yurtdışında çalışmak, kendinizi profesyonel olarak geliştirmeniz konusunda size kesinlikle yardımcı olacaktır. Yeni bir çalışma tarzına uyum sağlayacak, başka bir dil öğrenecek ve ufkunuzu genişleteceksiniz. Fakat taşınmanın ayrıntılarının farkında mısınız? İyi bir iş teklifi aldığınızı nasıl bilebilirsiniz? 
 
Profesyonel amaçlı bir taşınmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli 3 (yaşamsal) unsura göz atalım:

1. Yaşam maliyeti

Yurtdışından müthiş bir iş teklifi aldınız! İlgi çekici görevleri olan, uzmanlık alanınızla ilgili ve en güzel tarafı: mükemmel bir maaşı olan bir iş! 
 
Ancak, maaşın iyi olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz? Gideceğiniz yerin yaşam maliyeti hakkında bilginiz var mı? Yükümlü olacağınız vergilerin hangileri olduğunu biliyor musunuz? Teklif edilen maaş çok iyi olabilir, ancak yeterli olmama ihtimali de bulunmaktadır. Herhangi bir iş teklifini kabul etmeden önce, yaşam maliyetlerini kontrol edin (kiralar, yiyecek fiyatları, eğlence maliyetleri, vergiler ...), böylece mevcut geliriniz hakkında net bir fikriniz olur, sonuçta önemli olan da budur. Öyle değil mi?

2. İşe gidiş geliş süresi ve yaşama alanı 

Bazen çalışacağınız yer büyük şehirler içinde, bazen de "büyük şehirlerin yakınında” olabilir. İşe başlamadan önce çalışacağınız yerin tam konumunu bildiğinizden emin olun. 
 
Çevre hakkında bilgi edinin: Muhit nasıl? Metropolitan bir bölge mi yoksa kırsal kesim mi? Ne tür boş zaman değerlendirme seçenekleri bulunuyor? Bir şehirde yaşamak istiyorsanız, ancak bürolar veya tesisler daha küçük bir yerdeyse, oraya ulaşmanız ne kadar vakit alacak?
 
Nihayetinde önemli olan yeni hayatınızda mutlu olmanızdır. Bu sebeple, işi kabul etmeden önce hayatınızın nasıl olacağını kafanızda canlandırmaya çalışın. 

3. Diğer expatlarla iletişime geçin 

İster yurtdışında çalışma teklifini kabul etme konusunda tereddütte olun, ister yurtdışında yeni bir hayata başlamaya karar vermiş olun, diğer expatların deneyimi çok değerlidir. Taşınmayla ilgili tüm süreçleri yaşamış olduklarından, size taşınmayla ve ülkeyle ilgili yardımcı olabilirler. 
 
Tereddütü bir kenara bırakın ve Facebook gruplarındaki expat gruplarını aramaya koyulun!