Türkiye'ye mi Taşınmaya Hazırlanıyorsunuz?

Sorunsuz yer değiştirme için bilmeniz gereken en önemli 5 şey. 

Türkiye’de de merkezi bulunan tek uluslararası taşınma şirketi olarak Crown Relocations size uluslararası taşınma süreci boyunca rehberlik sağlayacak eşsiz bir konuma sahiptir.

Crown'ın Türkiye Ülke Müdürü Jason Evans uluslararası taşınma için bilmeniz gereken 5 bilgiyi paylaşıyor:

  1. Ev eşyalarını, Türkiye'ye gümrük vergisinden muaf olarak taşımak için, yabancıların hem bir çalışma iznine hem de en az iki yıllık noter onaylı bir kira kontratına  sahip olması gerekmektedir.  Türkiye'de kira kontratları genellikle bir yıllıktır, bu yüzden görüşmeleriniz esnasında iki yıllık bir kira kontratına ihtiyacınız olduğunu belirtmeyi unutmayın.  Daha önce çıkmak istemeniz durumunda geçerli olacak bir ara şart eklemek akıllıca olacaktır. 

    Crown Relocations Türkiye, sorunsuz bir yer değiştirme için uluslararası taşıma hizmetlerinin yanı sıra göçmenlik ve tüm varış noktası yerleşme hizmetlerini verecek, uzman, şirket içi ekiplere sahiptir.
     
  2. Ev eşyalarını Türkiye'ye taşımakta olan Türk vatandaşlarının, dönmeden önce bir ikametgah nakil belgesi almak için bulundukları ülkedeki Türk Konsolosluğu’nu ziyaret etmeleri gerekmektedir. 
     
  3. Beyaz eşyalarımı ve elektronik cihazlarımı almalı mıyım?  Bu, iki ülke arasındaki taşınmalarda en çok karşılaşılan sorudur.   Türkiye'ye taşınma durumunda kararınızı etkileyecek 3 ana faktör bulunmaktadır: 

    Gümrük ücretleri ve vergiler: Gümrük vergisi ödemeden ev eşyaları Sevkiyatınızda kişisel kullanım için "gerçekçi miktarlarda' kullanılmış elektronik ve elektrikli eşyalar getirme hakkınız bulunmaktadır.  Eğer elektronik medya cihazları getiriyorsanız (TV, DVD oynatıcı, vs.), iadesiz bir bandrol vergisi ödemeniz gerekecektir.  Bu vergi tüm cihazlar için toplamda 50 dolardan fazla olmamaktadir.

    Priz ve Voltaj.  Türkiye'de 220 volt, 50 Hz, girintili duvar soketlerine/noktalarına uyan yuvarlak çatal uçlu Avrupa tarzı prizler kullanılır. Cihazlarınızın Türkiye'deki voltajla uyumlu olup olmadığını kontrol etmenizin ardından, seyahat adaptörleri yaygın olarak bulunabilmektedir. Alternatif olarak,  yanınızda çoklu soket uzatma kablonuzu getirebilirsiniz ki bu şekilde sadece bir prizi değiştirmeniz yeterlidir! 

    Evlerde neler dahildir? Türkiye'de ne alınabilir? Türkiye'de kiralık evlerde standart olarak beyaz eşya bulunmamaktadir.  Daha yeni evlerde, bir buzdolabı, set üstü ocak ve hatta fırın dahil olacaktır ve ev sahibi ile daha fazlasını da dahil etmek için görüşme imkanınız olabilir.  Yeni tüketici elektroniği Türkiye'de yaygın olarak bulunabilmektedir.  Bununla birlikte, Kuzey Amerika veya Asya'da bulabileceğiniz en son modellerinsatılmakta olmadığını görebilirsiniz. 
     
  4. Türkiye'ye yapacağınız ev eşyaları sevkiyatınıza asla alkol ya da tütün dahil etmeyin. 
     
  5. Ev eşyalarınızın gümrükten çekilmesi ortalama olarak 5-7 iş günü sürmektedir. Gümrük incelemesine kendiniz iştirak etmeyeceksiniz.   Yine de, fiziksel olarak Türkiye'de olmanız gerekecektir çünkü gümrükten çekme esnasında Crown Relocations’ın orijinal pasaportunuza ihtiyacı olacaktır. 
Jason Evans
Ülke Müdürü, Türkiye

Jason, Crown Relocations'a 2007’de katıldı ve 2012’de Türkiye için Ülke Müdürü pozisyonuna atandı. Aslen İngiliz olan Jason, Avrupa ve Orta Doğu’da çeşitli ülkelerde çalışmasının yanı sıra son 9 yıl boyunca İstanbul'da yaşadı ve çalıştı.