Yeni bir başlangıcın hayalini mi kuruyorsunuz? Kendinize sormanız gereken 5 soru

2019 için yeni kararınız yeni bir ülkede yeni bir başlangıç yapmak mı? Yurtdışında yaşamak önemli bir karardır; ne de olsa yaptığınız şey yalnızca evinizden ayrılmak ya da işinizi değiştirmek değildir - tüm dünyanızı bir başka ülkeye taşıyorsunuz. Hayat tarzındaki bir değişim pek çok soruyu gündeme getirir, ancak burada öncelikli olması gereken beş soru yer alıyor. Bu yazıyı okuyun ve 2019 şimdiye kadarki en iyi yılınız olsun:

1. Vizeye ihtiyacım var mı? 

Nereden nereye taşındığınıza ve uyruğunuza bağlı olarak bir ülkeye girmek için vizeye ihtiyacınız olabilir. Vizeler nerede geçerli olduğu, ne kadar süreyle geçerli olduğu ve ülkede ne kadar süreyle kalabileceğiniz gibi koşullar getirmektedir. Bazı ülkelere taşınırken ve bu ülkelerde çalışırken oturma ve çalışma izni de almanız gerekebilir. Kimi ülkeler ise sizin herhangi bir vize/izin almadan turist gibi özgürce seyahat etmenize izin vermektedir.

2. Yurtdışında çalışabilecek miyim?

Birçok ülkeye girmek için açısından nitelikli bir profesyonel olmanız ya da ticaret insanı olmanız ve o ülkenin sizin niteliklerinize sahip kişilere ihtiyacı olması veya bu niteliklere sahip kişileri talep etmesi gerekir. Ev sahibi ülkeye girmek için son dönemdeki istihdam geçmişinizi veya ilgili vasıflarınızı gösteren bir belgeye ihtiyacınız olacaktır. O ülke için gerekli olan dil becerilerine ve ticari/mesleki deneyime sahip olmanız başvurunuzu daha cazip hale getirecektir. Dünyadaki kimi ülkelerde çalışma vizesi almak daha zordur, herhangi bir ülkeye başvuru yapmadan önce gerekli becerilere sahip olup olmadığınızı daima kontrol edin. 

3. Ne kadar süreyle kalacağım fark eder mi?

Ziyaret edeceğiniz ülkeye bağlı olarak kısa süreli seyahat için farklı kurallar geçerlidir. Ancak bir turist olarak gitmekten ziyade bir ülkede yaşamayı ve çalışmayı planlıyorsanız birçok yerde kimi kısıtlamalar olacaktır, yani ülkeye düzenli giriş-çıkış yapmak yerine özel çalışma vizesine sahip olmanız gerekecektir. Bu bilgiler sadece bir rehber niteliğindedir, bir ülkeye gitmeden önce daima tüm detayları kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

4. Yurtdışında kolayca ev bulabilir miyim? 

Yeni bir ülkeye giden pek çok genç profesyonel ülkeye vardığında ilk bir hafta bir otelde kalarak bu süre içerisinde kiralayabileceği yerleri araştırmaktadır. Bu sayede yerel bölgeyi tanıma ve uzun süreli kalabileceğiniz bir yer bulma imkanı bulursunuz.
Kalacak yer ararken saygın bir emlakçıdan yardım almak her zaman önemlidir. Bunların çoğu sizden adli sicilinizin olmadığını veya hakkınızda bir mahkeme kararı olmadığını gösteren referanslar isteyecektir. Genellikle ev sahibi adına gerekli incelemenin yapılabilmesi için bir banka referansı ve işveren referansı (buna sahipseniz) gerekli olacaktır. Bazı ülkelerde kira peşin olarak, bazı ülkelerde ise aylık olarak ödenmektedir.
Alternatif olarak Crown Relocations size bir ev araştırma uzmanı sağlayarak bu süreci hızlandırabilir. Uygun bölgeleri, ev için bütçenizi ve özel isteklerinizi sizinle konuşacak ve aradığınız evi nerede bulabileceğinize dair size detaylı bilgi sunacağız.,Ayrıca araştırmayı organize ederek evleri gezerken size eşlik edeceğiz. Crown, kira sözleşmelerini okuyup düzelterek ve ev kiralamayla ilgili yasal sözleşmeler hakkında yerel bilginiz ve deneyiminiz yoksa ihtiyacınız olan desteği ve korumayı sağlayarak da size destek olabilir.

5. Bir bölgenin benim için uygun olduğunu nasıl bilebilirim? 

Evim diyebileceğiniz bir yer bulduğunuzda büyük olasılıkla çalışacağınız yere uzaklığı, toplu taşıma seçenekleri ve mağazalara ve eğlence yerlerine yakınlığı gibi faktörleri değerlendirmek istersiniz. Bazı ülkelerde başka expat'ların da yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde yaşamayı tercih edebilirsiniz. Expat web siteleri içeriden bilgi almanın çok iyi bir yoludur çünkü sizinle aynı durumda olan, ama halihazırda taşınmış ve yerleşmiş olan insanlarla konuşabilirsiniz. Seçtiğiniz ülkeyle ilgili genel bir bakış açısı edinmenize yardımcı olması için bizim hazırladığımız destinasyonlar rehberine bir göz atın.

Taşınmadan önce sizden beklenenleri tam olarak öğrenmek için son kararınızı vermeden önce mutlaka gideceğiniz ülkeyle ilgili araştırma yapın. Web sitemizde plan yapmanızı kolaylaştıracak birçok bilgi yer almaktadır. Ve son olarak gereken evrakları hiçbir noktada atlamayın. Vize almamanız durumunda bir ülkeye girmenize izin verilmeyebilir, dolayısıyla gerekli belgeleri toplamanıza yardımcı olmak üzere bir taşınma şirketinden veya göçmenlik hizmetinden tavsiye almanız önemlidir.