Overweegt u om naar Thailand te verhuizen?

Met zijn warme klimaat en gastvrije cultuur, valt het niet moeilijk te begrijpen waarom Thailand zo aantrekkelijk is voor degenen die een nieuwe levensstijl zoeken in het buitenland.  Er is een zeer gevarieerde expatgemeenschap in Thailand, waarvan gepensioneerden, leidinggevende kaderleden, studenten, leraren en bedrijfseigenaren deel uitmaken. Kimberly Millhouse, Senior Move Manager bij Crown Relocations, heeft wat informatie verzameld voor degenen die overwegen om naar Thailand te verhuizen.

• Visa - Als u van plant bent om in Thailand te gaan werken,  dan heeft u zeer waarschijnlijk een NON-B (werk)-visum. Met dit visum alleen mag u niet in Thailand werken; u dient een aparte werkvergunning aan te vragen zodra u er naartoe verhuisd bent. Om in Thailand van uw pensioen te genieten, dient u ouder dan 50 jaar te zijn en een vaste bron van inkomsten te hebben. U heeft ook een bewijs van goed gedrag en een gezondheidsverklaring nodig,

• Huisvesting - Thailand heeft een mix van appartementen, huizen en land ter beschikking voor wie wil kopen of huren zodra ze naar het land verhuizen. In grote steden zoals Bangkok zijn appartementen het populairste type huisvesting en dit is het meest gebruikelijke eigendom dat expats kopen. Huizen zijn veel zeldzamer in de steden, maar in de buitenwijken zijn ze de meer geliefde optie. In de rijkere buitenwijken is het normaal dat huizen zwembaden hebben en ook grote tuinen en garages. Vele expats kiezen ervoor om contact op te nemen met relocatiebedrijven en plaatselijke makelaarskantoren, en onderzoek te doen op internet als ze iets zoeken om te gaan wonen.

• Transport - Veel leidinggevende expats hebben een auto van de zaak met chauffeur in hun pakket, waardoor de noodzaak om een auto te kopen vervalt. Als u deze niet heeft en plant om in een grote stad te gaan wonen, kiest u er misschien voor om geen eigen auto aan te schaffen, aangezien taxi's en tuktuks een snelle en eenvoudige manier zijn om rond te rijden. Als u beslist om zelf te rijden, zult u zien dat de wegen variëren van smalle sporen tot 4-baans autosnelwegen; de kwaliteit van de weg is over het algemeen goed, met name die van de snelwegen. Alle verkeersborden zijn in Thai, ook al zou het kunnen zijn dat u in bepaalde gebieden ook Engelse vertalingen op het bord ziet.

• Taal – De taal van Thailand is Thai en er worden verschillende dialecten gebruikt in het land. Het is een goed idee om les te volgen, omdat taalvaardigheden essentieel zijn voor degenen die in de toekomst een aanvraag willen indienen om burgers van Thailand te worden. Wanneer u te maken heeft met nutsbedrijven en overheidsorganen is het niet gegarandeerd dat u Engels sprekende personen vindt, dus dat is een andere reden om de taal te leren. Lessen kunnen duur zijn, dus het is een goed idee om te oefenen met de plaatselijke bewoners indien mogelijk; op deze manier is het makkelijker voor u om de taal op te pikken en op hun beurt zullen ze altijd dankbaar zijn om een beetje Engels te leren.

• Bankwezen - Het openen van een bankrekening in Thailand kan tamelijk ingewikkeld blijken te zijn, aangezien regels en richtlijnen vaak van bank tot bank veranderen, maar ook van filiaal tot filiaal. Het is vaak makkelijker dit te organiseren, als u eenmaal in het bezit bent van al het papierwerk dat aantoont dat u in Thailand woonachtig bent.

• Weer – Het weer in Thailand is hoofdzakelijk tropisch met een hoge vochtigheidsgraad, met geringe variatie tussen de regio's en verandering van seizoen. Het land kent zware moessons van juli tot november, wanneer regenbuien extreem zwaar kunnen zijn en uren kunnen duren. De zonlichtniveaus zijn natuurlijk lager tijdens de mossoenperiode door de verhoogde wolkenbedekking. De temperaturen in Thailand variëren afhankelijk van de locatie; het noorden is het koelste gebied en verder naar het zuiden stijgt het kwik. Zelfs tijdens het koele seizoen kunnen de temperaturen overdag 20°C (68°F) halen, en tijdens het hete seizoen ligt het gemiddelde rond 34°C (93°F). Het is belangrijk dat u niet de hele tijd in een ruimte met airconditioning zit, aangezien uzelf geleidelijk aan het weer blootstellen de enige manier is om te akklimatiseren.

 

• Sociaal Leven - mensen uit Thailand zijn heel open en vriendelijk, dus raak betrokken bij de lokale gemeenschap en uw inspanningen zullen beloond worden. De "wai" is de traditionele manier van begroeten – het wordt gevormd door de vingers en de handpalmen tegen elkaar te drukken ter hoogte van de borst en daarbij enigszins te buigen. De "wai" heeft verschillende functies: hallo zeggen, respect tonen voor een oudere persoon en zich verontschuldigen. Een "wai" zal altijd beantwoord worden, tenzij deze door een kind wordt gebracht.

• Scholen en Onderwijs – Veel expats in Thailand kiezen ervoor om hun kinderen naar particuliere scholen te sturen. Openbare scholen zijn meestal overvol en de lessen worden voornamelijk in Thai gegeven. De particuliere scholen volgen een buitenlands leerplan en zijn ook populair onder de rijkere Thaise studenten. Internationale scholen volgen leerplannen uit veel verschillende landen waarvan de meest populaire de Britse en Amerikaanse zijn.

Zorg ervoor om wat onderzoek te doen voordat u verhuist, en praat met iemand die er zelf gewoond heeft om een juiste voorstelling te krijgen. De Thaise cultuur en manier van leven is heel anders dan wat u misschien gewend bent, dus wees voorbereid om enigermate een cultuurshock te ervaren. Neem de tijd om te settelen en nieuwe mensen te ontmoeten. Als u bereid bent om een Thaise levensstijl aan te nemen, dan kan Thailand een goedkope en zeer plezierige plaats zijn om te wonen.