Bekendmaking van de top 10 meest leefbare steden ter wereld

Voor het tweede opeenvolgende jaar hebben twee Europese steden en een in Nieuw-Zeeland de titel opgeëist van top 3 plaatsen om te leven ter wereld, volgens het recent bekendgemaakte Mercer-onderzoek 2012 naar de kwaliteit van leven.

Volgens het onderzoek heeft de Oostenrijkse hoofdstad Wenen - met zijn jonge, dynamische cultuur en passie voor heerlijk eten en koffie, de titel voor het zevende jaar op een rij stevig vastgehouden als stad met de beste kwaliteit om te leven ter wereld. Zürich en Auckland volgen respectievelijk op de tweede en derde plaats in de classificatie, terwijl München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Genève, Kopenhagen, Bern en Sydney (dicht op elkaar) de rest van de top 10 completeren.

In de Noord-Amerikaanse regio deden, niet verrassend, de Canadese steden, met hun mix van vriendelijke inwoners, levendige steden en adembenemende omgevingen, het in totaal het best - Vancouver eindigde het hoogst, met een  vijfde plaats claimt ze de beste kwaliteit van leven, gevolgd door Ottowa (14), Toronto (15) en Montreal (23). Het avontuur iets zuidelijker zoekende, nam het zonovergoten Honolulu met een 29e plaats de hoogste plaats in voor de Verenigde Staten, dicht op de hielen gezeten door het relaxte San Francisco op plaats 30, gevolgd door Boston (35).

In de Aziatisch-Pacifische regio is het met het warme klimaat, levendige bars en restaurants en de schitterende natuurlijke omgevingen niet moeilijk te begrijpen waarom Nieuw-Zeelandse en Australische steden veel van de hoogste plaatsen bezetten. Na Auckland op nummer drie staat de grootste Australische "stad van het zeilen" Sydney op nummer 10 voor kwaliteit van leven, dicht gevolgd door Wellington (13), de trendy hoofdstad van Nieuw-Zeeland, het cosmopolitische Melbourne (17) en Perth (21). De hoogst geplaatste Aziatische stad was Singapore (25) - waar vaak naar verwezen wordt als de "tuinstad" van Azië.

Aan het andere einde van de schaal wees het onderzoek uit dat de steden met de laagste kwaliteit van leven Khartoem, Soedan (217), Ndjamena, Tsjaad (218), Port-au-Prince, Haïti (219) Bangui en de Centraal-Afrikaanse Republiek (220) zijn. Bagdad, Irak (221) eindigde op de laatste plaats.

Mercer voert dit onderzoek jaarlijks uit om multinationale bedrijven en andere organisaties te helpen hun werknemers redelijk te compenseren, wanneer ze internationaal uitgezonden worden. Ze kijken naar levensomstandigheden in 221 wereldwijd onderzochte steden, die gemeten worden tegen een index met puntentoekenning waarvoor New York gebruikt wordt als basis om vergelijkingen te maken en die geanalyseerd worden tegen een groot aantal factoren waaronder politieke stabiliteit, misdaad, wetgeving, economische omgeving, persoonlijke vrijheid, gezondheidszorg, onderwijs, vrijetijdsfaciliteiten, verkrijgbaarheid van gebruiksgoederen, huisvesting, infrastructuur (openbaar vervoer en wegen), klimaat en het dossier van natuurlijke rampen.

Klassement top 10 :
1. Wenen, Oostenrijk
2. Zürich, Zwitserland
3. Auckland, Nieuw-Zeeland
4. München, Duitsland
5. Vancouver, Canada
6. Düsseldorf, Duitsland
7. Frankfurt, Duitsland
8. Genève, Zwitserland
9. Kopenhagen, Denemarken
10. Bern, Zwitserland en Sydney, Australië