Flytten till London: Anas berättelse

Efter 17 år i Asien tyckte Ana och hennes partner att det var dags att flytta hem till Europa för att tillbringa mer tid med släkten. Vi träffade Ana för att höra hur det gick med flytten till London och om hon har några tips.

Nu när ni har kommit till rätta i London, har du några tips att ge till andra som funderar på att flytta?


Jag har en hel del!

  • Börja tidigt.
  • Anlita ett professionellt företag för flytten så att alla era tillhörigheter packas ordentligt och ni slipper att bli besvikna. De hjälper också till med dokumenten som behövs för att frakta alla ägodelar.
  • Man måste kunna bevisa sin adress. Så be din bank att skicka ett brev till din adress i det nya hemlandet. När vi skulle flytta Storbritannien hade jag problem att bevisa min nya adress, så det tog lång tid för mig att öppna ett bankkonto, vilket i sin tur innebar att det var omöjligt att få ett telefonabonnemang, hyreskontrakt osv.
  • Glöm inte att gå till postkontoret och ändra postadress.

Vad kan du berätta om att packa? Har du några bra tips?


Vi har några fina antika trämöbler och stora speglar. Innan flyttgänget kom gick vi igenom allt vi ägde och bestämde vad vi skulle ta med oss och vad vi skulle ge bort. Vi bestämde att allt som vi inte hade använt under de senaste två åren skulle skänkas till välgörenhet. Sedan bad vi om några kartonger till att packa ner kläder och böcker. Vårt flyg gick samma dag som vi packade, så det blev lite stressigt. Se till att berätta för flyttgänget vad som ska packas ner.

Packtips


  • Gå igenom alla lådor och skåp för att se vad som kan skänkas bort.
  • Kolla igenom mat och ge bort kryddor, torrmat, burkar och vin innan själva packdagen.
  • Leta upp välgörenhetsorganisationer i förväg. Kontakta dem och fråga vad de tar emot.
  • Använd klistermärken till att märka ut saker så att flyttgänget vet vad som ska skänkas bort eller kastas.
  • Och glöm inte att ha lite kontanter så att ni kan ge dem dricks.
  • Det är också bra att ha vatten och läsk att bjuda på.

Känner ni er hemma i er nya bostad i London?


Lägenheten är trevlig, rymlig och bekväm men vi känner oss inte riktigt hemma än. Det är svårt att vänja sig efter 17 år i Asien. Trots att vi växte upp i Europa känns det jobbigt att komma tillbaka och anpassa sig efter så lång tid. Det är en stor kulturchock för oss.

Har du något tips till andra som funderar på att flytta till London?


Börja med att följa med på Sandemans guidade promenader. Det är ett trevligt sätt att upptäcka staden och höra berättelser om dess historia, kultur och små anekdoter. När folk kommer och hälsar på och man inte känner till staden är det ett fantastiskt sätt att upptäcka den tillsammans.

Ladda ner appen TodayTix för att hitta billigare biljetter till shower och för att få reda på vad som finns.

Köp Time Out Magazine och läs om vad som händer. Innan man flyttar så är det bra att titta på mäklarnas hemsidor så att man kan börja gå på visningar så fort man kommer fram.

Planer på att flytta hem i år? Titta i våra brittiska destinationguider och få fler tips på hur man gör sig hemmastadd.