Utlandsflytt till London: Lianas berättelse

Det är inte helt lätt att flytta utomlands. Vi talade med Liana Ciatto om när hon flyttade till Storbritannien och hennes tidigare erfarenheter av att flytta mellan länder. Hon gav oss också sina bästa tips till andra som funderar på att flytta utomlands.

Varför flyttade du?


Flytten till Storbritannien berodde på mitt jobb. Jag bytte från ett regionalt jobb i Asien/Stillahavsregionen till ett jobb med global täckning, så med tanke på tidszoner var det logiskt att befinna sig i mitten av världen. Jag flyttade från USA till Hongkong 2014 så jag hade flyttat utomlands tidigare och det gjorde det lättare att förbereda sig. Mitt bästa tips: Jag tycker det är jättebra att man kan få hjälp från andra utlandsboende på sociala medier! Det är ett fantastiskt sätt att få information samtidigt som man får kontakt med andra i det nya landet.

Hur gick det att söka visum?


Det var ganska enkelt att få visum inför flytten till Storbritannien. Konsulten hjälpte mig att ta reda på vilka dokument jag behövde, fylla i min ansökan och boka de möten jag behövde för att kunna skicka in ansökan till myndigheterna. Processen för att hämta ett biometriskt uppehållstillstånd var något helt nytt för mig. Det skulle hämtas på ett postkontor i Storbritannien, men där finns inte de traditionella postkontor som jag hade förväntat mig efter att ha bott i USA och Hongkong. Jag hämtade uppehållstillståndet och köpte godis samtidigt! Mitt bästa tips: Använd checklistan som du får av flyttkonsulten. Den hjälpte mig att följa en plan och se till att jag hade alla dokument jag behövde.

Vad kan du berätta om att packa?


Det är viktigt att ta reda på fakta om landet man flyttar till. När vi flyttade från USA till Hongkong visste vi att våra stora möbler aldrig skulle få plats i en vanlig lägenhet i Hongkong så vi bestämde oss för att hyra möblerat. I London kan man hyra möblerade lägenheter men oftast har de inte allt man behöver, så vi passade på att köpa en del innan vi lämnade Hongkong. Vi förberedde oss med allt vi behövde för att vår nya bostad skulle kännas som hemma. Och vi hade med oss några minnen från de fyra åren vi hade tillbringat i Asien.

Flyttgänget använde sin nya e-packningsteknik, som inte fanns när jag flyttade sist, och den gjorde allt mycket lättare. Både jag och min man uppskattade att det blev mindre pappersarbete eftersom vi vill minska vårt avfall.

Känner ni er hemma i den nya bostaden? – Hur lång tid tog det?


Ja! Vi älskar vårt nya hem, men det var ingen lätt resa. Bostadsmarknaden är dynamisk i London och när vi såg fina lägenheter online så hyrdes de ofta ut snabbt. Det är viktigt att man vet vad man måste ha och vad man klarar sig utan, så att man snabbt kan fatta beslut och vet var man är villig att kompromissa. Vi håller fortfarande på att vänja oss vid vädret, som är något helt annat än i Asien, men vi njuter av hösten och hur löven ändrar färg.

Har du något tips till andra som ska flytta till Storbritannien?


Absolut! Vi valde att bo i ett område med vibbar som passar mig och min man. Vi gillar att promenera så vi ville bo nära parker, men vi tycker också om konst. I närheten finns massor av konstgallerier som vi kan besöka på helgerna. Och det är ett bra sätt att träffa likasinnade där vi bor. Ärligt talat, så tycker jag att man bara ska ta tillfället i akt.
Man måste vara öppen, våga prova nya saker när man flyttar utomlands och ta vara på varje chans att träffa folk. Vissa av våra närmaste vänner har vi lärt känna när vi har börjat småprata över en öl, om en tavla eller bara kommenterat vädret. Vi är så lyckligt lottade som har bott i tre världsdelar och vi älskar de världar vi har haft chansen att uppleva.

Funderar du på att flytta utomlands? Läs våra destinationsguider för att komma igång.