Bästa tipsen för familjer som har flyttat utomlands

Att flytta till en ny kontinent kan vara ett spännande äventyr, men för många familjer är det också lite skrämmande. Utmaningarna är många och det kan ta lite tid för alla att anpassa sig till sitt nya hemland. 

Här är några tips på vad ni kan göra för att snabbare finna er till rätta.

Hemlängtan

Fokusera på allt som är positivt med flytten, istället för det ni har lämnat bakom er. En flytt kan vara särskilt påfrestande för barnen, som ofta är mycket fästa vid sin hemmiljö. Att snabbt skapa nya rutiner och att planera aktiviteter ger något att se fram emot. Det sätter också fokus på allt nytt och spännande som finns att utforska.

Familjetraditioner

Var noga med att upprätthålla familjens traditioner även i ert nya hem. Det skapar stabilitet att fira födelsedagar och helgdagar precis som ni brukar. Försök samtidigt att inrätta nya traditioner, för att knyta an till det nya hemlandet och lära er mer om dess kultur.

Samarbeta

Familjer flyttar ofta utomlands på grund av den ena förälderns arbete. Den medföljande föräldern måste då skapa rutiner och knyta kontakter på egen hand, medan barnen är i skolan och partnern är på jobbet. Glöm inte bort varandra och hjälps åt att bygga upp ert nya liv.

Bjud in släkten

Det är viktigt att hålla kontakten med släkt och vänner hemifrån. Bjud in dem på besök och dela med er av era nya upplevelser. Att utforska omgivningarna tillsammans, kanske åka på campingtur, är ett utmärkt sätt att lära känna det nya hemlandet och skapa gemensamma minnen.

Interkulturella kurser

En kurs i den nya kulturens olika aspekter kan öka självförtroendet och underlätta anpassningen. Mer information om interkulturella kurser finns här.