USA – Ett land med möjligheter

Varje år flyttar tusentals människor till USA i hopp om att uppfylla sina drömmar och starta ett nytt liv utomlands.

Varför vill så många flytta till USA?

En attraktiv faktor är att det är ett stort land och det är därmed lätt att hitta en plats som passar just dig, USA erbjuder allt från sol till snö, landsbygd till skyskrapor. Du finner en non-stop livsstil i New York, glitter och glamour i LA eller drömska stränder på Hawaii - det är svårt att hitta ett annat land med en så stor variation av miljöer och kulturer. Det finns dessutom många olika typer av visum vilket ökar dina chanser att flytta till USA.

Fakta – bra att veta inför en internationell flytt till USA

USA grundades den 4 juli år 1776 när självständighetsförklaringen skrevs på, och denna dag är idag landets nationaldag. USA räknas som världens enda supermakt och landet står i en klass för sig själv när det gäller såväl ekonomiskt, politiskt, militärt och kulturellt inflytande. Det är inte så konstigt då USA:s militärbudget är större än de tio närmast största militärmakterna tillsammans och deras BNP utgör en femtedel av världens totala produktion. USA är världens tredje största land befolkningsmässigt och även till ytan om man räknar med alla öar och territorier som USA har i de olika världshaven.

Huvudstad är Washington, D.C. och den största staden är New York (med 8,4 miljoner invånare). Det är också i New York som du hittar flera av landets kända symboler, bland annat Frihetsgudinnan – en symbol för den amerikanska friheten.

Genom att flytta till USA har du chansen att uppleva flera olika miljöer. Landet uppvisar en imponerande rikedom av natur och har fortfarande stora, relativt orörda vildmarksområden där naturen tillåts sköta sig själv. Landet sträcker sig från det subtropiska Karibien i söder till det arktiska Alaska i norr och har däremellan en stor variation av olika naturtyper att bjuda på, bland annat stora ökenområden, prärier, milsvida skogar, stora sjöar och floder samt höga berg.

Visum

Om du har bestämt dig för att flytta till USA måste du vara beredd på att det kan vara tufft att få stanna under längre period. Har du turen att ha kompetens som efterfrågas eller flyttar till USA via ett befintligt jobb kommer du dock ha en klar fördel.

Så hur ska du gå tillväga för att så småningom kunna titulera dig som amerikan? Det finns flera olika vägar att gå och alla kräver olika typer av visum. Det finns otroligt nog runt 60 olika slags visum i USA. Nedan listar vi några av de vanligaste sätten du kan använda dig av för att få bo, jobba eller studera i USA:

• Det vanligaste sättet är att flytta till USA på ett student-visum. Du får då möjlighet att bo i landet under tiden som du läser dig till en examen. Du kan också få möjlighet att ”provjobba” ett år inom din valda yrkeskategori efter din examen. Värt att tänka på här är att det ofta är väldigt dyrt att studera i USA och att svenska CSN inte alltid täcker alla utgifter.

• Du kanske har sådan tur att du har en närstående släkting som har ett amerikanskt medborgarskap? I så fall kan du bli sponsrad för att få ett Green-Card. Med närstående menas till exempel föräldrar eller syskon.

• Du kan gifta dig med en amerikan. Svårare än så behöver det inte vara, det är dock ett alternativ som inte passar alla. Tänk också på att du bör gifta dig av kärlek inte för att få ett visum. 

• Du kanske innehar någon väldigt speciell och ovanlig kompetens som många arbetsplatser söker? Då kan du ha sån tur att det hjälper dig in i landet.

• Börja arbeta på ett stort internationellt företag eller en organisation. Avancera sedan inom företaget och håll ögonen öppna efter lediga tjänster i USA.

• Att arbeta som au pair är oerhört vanligt, särskilt bland yngre kvinnor och ger en perfekt inblick i hur livet i USA kan vara.

• Om du är student kan du försöka att komma med i något utbytesprogram och på så sätt få möjligheten att tillbringa något år i landet för att se om det är något som passar dig.

Arbete i USA

USA kallas oftast för landet med oändliga möjligheter och för dig som vill flytta dit för att jobba finns flera inriktningar att tillgå. Är det finansvärlden du är kunnig inom är Wall Street det mest kända finansiella distriktet i världen och många som flyttar till USA söker sig just dit. De som vill hitta arbete i underhållningsbranschen bör söka lyckan i LA och om du går i tankarna på att starta ett företag bör du titta på någon av de större städerna i norra delen av landet. Bra att veta är att Södern är en notoriskt svår plats att hitta ett arbete i.

Flytta till USA med en internationell flyttfirma

En flytt kräver mycket planering och tar på krafterna. I många fall, särskilt om du planerar en flytt till ett annat land, är det skönt att ha utomstående hjälp att kunna förlita dig på. Låt oss på Crown Relocations stå till tjänst inför din stundande flytt. Vi har stor erfarenhet av internationella omlokaliseringar och finns på 200 olika platser. Vi kan hjälpa dina USA-drömmar gå i uppfyllelse.

Läs mer om att flytta till USA