Akıllı telefonunuz ve siz: Türkiye dışına çıkarken yapmamanız gereken hatalar

Yurtdışına taşınmadan önce yeni bir cep telefonu almayı mı düşünüyorsunuz? Türkiye'de iyi bir hıza, yüksek hafızaya ve elbette aileniz ve arkadaşlarınızla görüntülü sohbet etmek için harika bir kameraya sahip bir telefon bulmak kolay olabilir. Ancak, bazılarının belirli ülkelerde çalışmadığını biliyor musunuz? Türkiye topraklarından ayrılmadan önce Crown Relocations'ın aşağıdaki tavsiyelerini okuyun ve kendinizi bir yerine iki cep telefonu almaktan kurtarın!
 
1. Varış ülkenizin ağını kontrol edin
 
Şu anda dünya çapında iki ana telefon ağı bulunmakta: GSM ve CDMA. Eğer şu an Türkiye’de yaşıyorsanız, telefonunuz GSM için tasarlanmış olmalıdır. GSM ağı dünya çapındaki en yaygın ağdır.  Ancak, ABD, Rusya veya Güney Kore gibi başlıca ülkeler CDMA adında farklı bir ağ kullanır.
 
Problem şudur ki, CDMA ağı için tasarlanan telefonlar bir GSM ağında çalışmaz ya da tam tersi. Bu nedenle, eğer yeni bir telefon almayı planlıyorsanız, gideceğiniz yeni ülkede çalışacağından emin olun!
 
2.  Telefonunuzun kilidini açın
 
Birçok kişi yaşadığı ülkenin tedarikçisiyle sözleşme imzalar. Normalde akıllı telefonlar için uygun fiyatlar sunarlar, fakat bu telefonlar genelde “kilitli” olur, çünkü telefonlar yalnızca o tedarikçinin SIM kartlarıyla çalışabilir.
 
Telefonunuza ne zaman ihtiyacınız olacağını asla tahmin edemezsiniz, bu yüzden yurt dışına çıkmadan önce telefonunuzun kilidinin açılmış olduğundan emin olun!
 
3. SIM kartlar ve mevcut telefon numaranızı koruma
 
Kendi ülkesi dışında yaşayan birçok kişi, ya kısa bir süreliğine yurt dışında kalacağından ya da kişilerle daha kolay irtibat kurmak için mevcut telefon numaralarını korumak ister. Bunu yapmayı dilerseniz, ilk olarak mevcut tedarikçinizin Roaming fiyatlarını kontrol etmenizde fayda var. Bugünlerde, yurt içi fiyatlarda uluslararası aramalar yapmak Avrupa’da popüler her geçen gün daha popüler; siz de uygun fiyatlar elde edebilirsiniz.
 
Eğer mesele bu değilse, iki SIM kartına ihtiyacınız olacak (fakat birçok kişi sizi varış ülkenizde yabancı bir numaradan aramayı istemeyeceğinden, iyi Roaming fiyatları elde etseniz bile bunu bir şekilde yapmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın!):
 
- Yaşadığınız ülkenin SIM kartı: Bu numara için, mevcut planınızı değiştirmeniz ve sadece hattı aktif tutmak için basit bir kart almanız tavsiye edilir;
 
- Yaşayacağınız yeni ülke için yeni bir SIM kart: Başta farklı şirketleri test etmek ve yaşadığınız bölgede iyi ağa sahipler mi bunu kontrol etmek için bir kontörlü SIM kart almanız daha iyi olacaktır. Memnun kaldığınız bir kart olduğunda, şartlar sizin ihtiyaçlarınız ve işiniz için uygunsa sözleşme yapmayı düşünebilirsiniz.
 
4. Telefon sigortası yaptırmak
 
Yaşadığınız ülkede daha önce hiçbir telefon sigortasına sahip olmamışsanız bile, yurt dışındayken özellikle oldukça yetenekli hırsızların dikkatini çok daha fazla çekebilirsiniz. Bu nedenle, sahip olduğunuz telefona bağlı olarak bir telefon sigortası yaptırmanız tavsiye edilir. Neticede çantalarınızla telaş içindeyken telefonunuzu bir kafede masanın üzerinde, trende koltuğun üzerinde veya bir süpermarkette bile kolaylıkla unutabilirsiniz!