Hollanda göçmenlik kılavuzu

Bu Hollanda göçmenlik kılavuzunu taşınmayı planlamaya başlarken size yardımcı olmak üzere derledik.
Bu Hollanda göçmenlik kılavuzunu taşınmayı planlamaya başlarken size yardımcı olmak üzere derledik.

Hollanda göçmenlik statüsü – yabancı mukimlik

AB vatandaşı olmayan siz ya da şirketiniz, Yüksek Nitelikli Göçmen ya da Şirket İçi Transfer iznine başvurabilirsiniz. Ayrı bir çalışma izni almanız gerekmemekle birlikte, oturma izni almanız gerekmektedir. Böylece Hollanda’ya ulaştığınızda çalışabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, bir (birleştirilmiş oturma ve) çalışma iznine başvurmaktır.

Uzun süre kalmayı planlıyorsanız?

Hollanda’da dört aydan uzun kalmayı planlıyorsanız, yerel belediyenize yerleşik kişi olarak kaydolmanız gerekiyor. Ayrıca, bir ikamet kartıyla bölgenizdeki Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisine (IND) kaydolacaksınız. Bunun için, öncelikle oturma izni başvurunuzun onaylanmış olması gerekiyor.

Çoğu durumda, geçici oturma izni/giriş vizesi (MVV) başvurusunun oturma izni başvurusu ile birlikte yapılması gerekiyor. MVV, gerçek oturma izninizi almak üzere Hollanda’ya seyahat edebilmeniz için düzenlenmiş pasaportunuza yapıştırılan, yapışkan etiket şeklindeki bir ulusal giriş vizesidir. Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları MVV gerekliliğinden muaftır:

  • Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Japonya, Monako, Vatikan, Amerika Birleşik Devletleri ya da Güvey Kore.
  • AB/AEA Üye Devletleri ya da İsviçre.

Daha fazla bilgi için, Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Belediyeye kaydolmak için yanınızda getirmeniz gerekenler


  • pasaport
  • oturma izni (gerektiğinde)
  • doğum belgesi
  • varsa evlilik belgesi
  • tamamen imzalanmış kiralama/satın alma sözleşmesi ya da ev veya ofis adresinizi tescil ettirme izni

Vize gereklilikleri

Kısa süreli kalmayı planlıyorsunuz ve iş veya turist vizesine mi ihtiyacınız var? Bu talebinizi ülkenizdeki Hollanda büyükelçiliğine ya da konsolosluğuna bizzat sunmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu ve Hollanda’daki işvereninizden/sponsorunuzdan gelen davet mektubunu yanınızda getirmelisiniz. Bu mektupta adınızın, doğum tarihinizin, ziyaret amacınızın, pasaport numaranızın, şirket/sponsor ile aranızdaki ilişkinin tanımının ve aynı zamanda ziyaretinizin olası masrafları ile ilgili bir teminatın belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca, bir geri dönüş bileti ve yeterli seyahat sigortası göstermelisiniz.

MVV vizesine işvereninizin oturma izni ile birlikte başvurması gerekiyor. Ancak, işverenin başvurusu onaylandıktan sonra, yabancı vatandaş ülkesindeki Hollanda Büyükelçiliğinden ya da konsolosluğundan MVV vizesini talep edip almaktan ve aynı zamanda gerekli belgeleri ibraz etmekten ve biyometrik fotoğrafları vermekten sorumludur.

Eş ile birlikte taşınma?

AB vatandaşı olmayan eşinizin Hollanda’da ikamet edebilmek için bakmakla yükümlü olunan kişi olarak kendi oturma iznine sahip olması gerekiyor. Yüksek Nitelikli Göçmenlerin eşleri durumunda olduğu gibi bazı izinler ayrı bir çalışma izni gerekmeksizin eşin de çalışmasına olanak tanır. Diğer bazı izin (çalışma) türlerinde aynı durum geçerli değildir. Danışmanlarımız durumunuzda geçerli kurallar hakkında size bilgi verecektir.

Hollanda’da kabul edilebilir kimlik türleri

Pasaport ya da sürücü belgesi başlıca kimlik türleridir. AB vatandaşı olmayan, ancak oturma iznine sahip kişilerin ayrıca kimlik amaçlı olarak IND’den bir ikamet kartı alması gerekir.

Ve son olarak…

Oturma izniniz, asıl ikametgâhınızın Hollanda’da olması esasına dayalı olacaktır, yani izin türüne bağlı olarak her yıl yurtdışında sadece birkaç ay geçirebilirsiniz. Yaşadığınız belediyeye doğru şekilde kaydolduğunuzdan emin olun. Kalacağınız tüm süre boyunca Sağlık sigortası kapsamında olup olmadığınızı kontrol ediniz. Son geçerlilik süreleri dolmadan önce izinlerinizi yenilediğinizden emin olun.
Hollanda’nın hangi kesiminin sizin için uygun olduğundan emin değil misiniz? 

ÖNEMLİ NOT:
Crown Relocations, doğru bilgi sunmak için her türlü çabayı göstermektedir. Ancak, yönetmelikler, tarifeler ve diğer hususlar değişiğe tabi olup, Crown Relocations bundan kaynaklanabilecek hatalardan sorumlu değildir. Daha fazla sorunuz ya da ek bilgiye ihtiyacınız olması halinde, lütfen yerel Crown temsilcinizle irtibata geçiniz.