Hollanda’ya Taşınma?

1960Lardan buyana, Hollanda yurtdışına taşına Türkler için önemli bir destinasyon olmuştur.
1960Lardan buyana, Hollanda yurtdışına taşına Türkler için önemli bir destinasyon olmuştur.    1964’Te, Hollanda hükümeti Türkiye ile bir “işe alım anlaşması” imzalamış ve böylece Hollanda’ya gitmek ve burada çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının dolaşım özgürlüğü artmıştır.   1960lardan buyana rakamlarda bazı artış ve azalmalar gözlense de, Hollanda’daki Türk topluluğu halen nüfuz sahibidir ve hatta 21. Yüzyılda halen çoğu Türk vatandaşı bu ülkeye taşınmaktadır.
 
2009 itibariyle, birinci nesil ve ikinci nesil Türklerin toplam Hollanda nüfusunun yaklaşık % 2.29’unu oluşturduğu tahmin edilmektedir.    Çoğunluğu Batıda büyük şehirlerde-yaklaşık % 36’sı Randstad’da-Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Zaandam ve Lahey’in içinde bulunduğu bölge- yaşamıştır.    Yoğun nüfusun bulunduğu diğer lokasyonlar güneyde Limburg bölgesi, doğuda Eindhoven ve Tilburg ve aynı zamandan Deventer, Enschede ve Almelo’dur.   
 
Bu makalede, 2016 yılı nüfus rakamlarından faydalanarak Türk göçmenlerin halen ilgisini çeken Hollanda’daki başlıca nüfus merkezlerinden bazılarını inceledik.    2017 rakamları henüz mevcut değildir.
 

Rotterdam

 
Rotterdam birinci ve ikinci nesil Türklerin en yoğun bulunduğu Hollanda şehridir- 2016’da bu rakam 42.900 kişi ya da şehrin nüfusunun yaklaşık % 7.8’i olarak gözlendi.    
 
Rotterdam, dünyanın en büyük limanına ev sahipliği yapan Hollanda’nın ikinci büyük şehridir.       Şehir uzun süreler boyunca yalnızca Hollanda’da değil, aynı zamanda tüm AB için başlıca sevkiyat merkezlerinden biri olmuştur.   Liman ve şehrin büyüklüğü sayesinde, Rotterdam özellikle düşük maaş aralıklarında iş arayanlar için caziptir.   Genel müdürlüğü Rotterdam’da bulunan bazı tanınmış şirketler olmakla birlikte, şehir aynı zamanda % 12 işsizlik oranına sahiptir ve bu Hollanda’da görülen en yüksek oranlardan biridir.
 
Rotterdam’daki tanınmış caddeler, alışveriş merkezi, Lijnbaan, Hoogstraat ve belediye binasının bulunduğu Coolsing’dir. Modern alışveriş sokağı Beurstraverse’dir ve daha çok gayrı resmi adıyla bilinmektedir: ‘Koopgoot’ (Satın alma/alışveriş suyolu), bu isim deniz seviyesine yakın, Rotterdam ana caddesi Coolsingel’in üzerinden geçen, cadde seviyesinin altındaki konumu nedeniyle verilmiştir.  Rotterdam’ın Güney kesiminde bulunan ana alışveriş sokağı Zuidplein’dir ve Ahoy’s Rotterdam’a--fuarlar, sergiler, spor etkinlikleri, konserler ve kongreler için bir konaklama tesisi- yakındır. Alexandrium isimli diğer önde gelen alışveriş merkezi ise Rotterdam’ın doğusunda bulunur.
 
Rotterdam ve çevresinde birçok uluslararası okul vardır ve Hollanda’daki 2 İslam Lisesi’nden biri de buradadır -  Avicenna College, Rotterdam.   Hollanda okullarına şehir genelinde rastlanabilir ve şehirde çok az sayıda inanca dayalı Müslüman ilkokulu bulunmaktadır.  Rotterdam Avrupa’nın en enerjik şehirlerinden biri olup, Üniversitesi (Erasmus Üniversitesi), gelişmiş, modern mimari ve kültürel yaşamı ile tanınır.  Bazı kentsel mimari projeleri, gece hayatı ve şehrin çok kültürlü nüfusunun ve kimliğinin kutlandığı çoğu yaz festivali ile şehir şu anda bir tür Rönesansa tanıklık etmektedir. 

Amsterdam

Amsterdam, Hollanda’nın en yoğun nüfus merkezi ve başkentidir.  2016 itibariyle, Amsterdam metropolitan alanı 42.500 Türk’e ev sahipliği yapmıştır ya da bu rakam şehrin yerleşik nüfusunun yaklaşık % 5.3’ünü temsil etmektedir.   
 
Yaklaşık 750.000 kişi Amsterdam’da yaşamakta ve 3.5 milyondan fazla kişi her yıl şehri ziyaret etmektedir.  Amsterdam Avrupa’da en çok ziyaret edilen 4. Şehirdir ve dünya genelinde en çok sayıda farklı uyruktan vatandaşlar burada yaşamaktadır (en son sayımda 177).
 
Yüksek nüfus yoğunluğu nedeniyle, Amsterdam’da kiralık konut bulmak zor olabilir.   Özellikle merkezi bölgelerde çoğu kişi apartmanlarda yaşamaktadır.   Çoğu merkezi bölgede tarihi binalara rastlanabilir ve kenar mahallelere doğru özel olarak inşa edilmiş bloklar daha yaygındır.   Şehre komşu banliyö alanı Amstelveen de yoğun göçmen nüfusuna sahiptir ve çok sayıda çok uluslu şirket bulunmaktadır. Bu yapraklı kent Amsterdamse Bos’un (orman) kenarındadır ve Amsterdam şehir merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafededir.  Amstelveen’e Amsterdam’dan otobüs ya da tramvayla kolayca ulaşılabilir ve çoğu bölgede park izni gerekmez.  Kent Schiphol Havalimanı’na yakındır ve pek çok restoran, kafe ve mağaza bulunmaktadır.
 
Amsterdam Hollanda’nın finans ve ticaret başkentidir ve uluslararası ticaret bakımından Avrupa’da beşinci sırada yer alır.   Pek çok büyük şirketin genel merkezi Amsterdam’da ya da çevre kentlerde ve şehirlerde bulunmaktadır.     Bazı işletmeler şehir merkezinde bulunmasına rağmen, çoğu Zuidas (South Axis), Amsterdam Sloterdijk dahil kenar mahallelerdeki finans ve sanayi bölgeleri çevresinde, Amsterdam Arena çevresinde ve Amsterdam Amstel tren istasyonuna yakın mesafede toplanmıştır.  Amsterdam limanı Avrupa’nın 4. Büyük limanı olup, 2019’da Ljmuiden’de yeni bir kanal havuzu açılacak ve 125 milyon ton kapasite artışı sağlayacaktır.  Turizm ve perakende sektörleri de Amsterdam bölgesi ve civarındaki önemli işverenlerdir.
 
Amsterdam’da ve çevresinde, Amstelveen’de ve aynı zamanda komşu kentler Haarlem ve Hoofdorp’ta uluslararası okullar bulunmaktadır.   Amsterdam’da çok sayıda Müslüman ilkokulu vardır ve Eylül 2017’den beri kentte bir İslam ortaokulu da bulunmaktadır.     Amsterdam Sloterdijk istasyonuna yakın Cornelius Haga Lyceum, Hollanda’daki yalnızca 2 islam ortaokulundan biridir.  
 

Lahey

2016 itibariyle Lahey’deki Türk nüfusu 38.300 ya da şehrin toplam nüfusunun % 7.5’i şeklindedir.
 
Resmi adı Gravenhage olan Lahey Güney Hollanda eyaletinin başkentidir.  Toplam nüfusu 500.000 kişi olup, Lahey Hollanda’nın üçüncü en büyük şehridir.  Lahey’de Hollanda hükümeti ve parlamentosu bulunmaktadır.   Lahey, ayrıca Hollanda hükümeti ve parlamentosu, Yargıtay ve Danıştayı’na ev sahipliği yapmaktadır.   Lahey, Hollanda’nın başkenti değildir, yasal olarak başkent Amsterdam’dır.
 
Lahey’in ekonomisi oldukça hizmet odaklıdır.   Şehirde çok sayıda kamu personeli ve diplomat yaşamaktadır ve bundan büyük oranda Hollanda hükümeti veya uluslararası kurumlar sorumludur.  Turizm de önemli bir sektördür. 
 
Lahey ve civarında uluslararası okullar bulunmakta olup, bunlar arasında Fransızca ve Almanca eğitim veren okullar da yer alır.   Müslüman ilkokulları bulunmakla birlikte, Lahey’de İslam ortaokulu yoktur. 
 

Utrecht

Utrecht Hollanda’nın 4. Büyük şehridir ve Randstad’ın Doğu kesiminde yer alır.   2016’Da toplam nüfus 345.080 kişi olup, buna 13.700 ya da şehrin toplam nüfusunun % 4.2’sini temsil eden Türk uyruklu kişi dahildir.
 
Utrecht neredeyse 2000 yıllık bir kenttir.   Orta Çağlarda, Utrecht Hollanda’nın dini merkeziydi ve semalarında bir düzine kilise kulesi bulunuyordu. Günüüzde, şehir en uzun Kilise kulesi olan “Dom Tower” dahil sekiz ortaçağ kilisesine ev sahipliği yapmaktadır.     
 
Ülkede coğrafi olarak merkezi konumu sayesinde, modern Utrecht hem demiryolu hem de karayolu ulaşımı için önemli bir ulaşım aktarma noktasıdır ve Hollanda’nın ekonomik işleyişi için de önemlidir.   Şehir çok sayıda konferans ve iş toplantısına ev sahipliği yapmakta olup, güçlü bir hizmet sektörüne sahiptir.  Şehirde işgücü son derece eğitimli olup, Hollanda ya da AB ortalamasından daha yüksek oranı ticaret ve kamu sektöründe çalışmaktadır.
 
Utrecht’te pek çok ilk ve orta derecede okul bulunmaktadır ve bu sayede ebeveynler çocuklarına farklı felsefe ve dinlere göre eğitim aldırmaktadır.   4-19 yaş çocuklara İngilizce dilinde eğitim veren 1 uluslararası okul ve 2 Müslüman ilkokulu bulunmaktadır.  Utrecht Üniversitesi Hollanda’nın en büyük üniversitesidir ve şehirde diğer yüksek eğitim kurumları da bulunmaktadır.  
 

Zaanstad

Zaanstad belediyesi, Amsterdam’ın kuzeyinde bulunan bir grup kent ve kırsal alandan oluşur.    Bu bölgedeki başlıca kentler Assendelft, Ijmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam ve Zaandijk’tir.    2016 itibariyle, bu belediyede 11.500 Türk yaşamakta olup, bölgenin yerel nüfusunun % 7.7’sini temsil etmektedir.   
 
Zaanstad dünyanın en eski sanayi bölgelerinden biridir. 17. Ve 18. Yüzyıllarda, bu bölge gemi inşaatı için tahta kalas üreten ve kakao, hardal, kağıt ve boya üreten bir sanayi merkeziydi.   2019’Da ljmuiden’de modern bir deniz kanal havuzu açılacak ve Amsterdam limanının kapasitesinin 125 milyon ton artmasını sağlayacaktır.  Günümüzde, Zaanstad Hollanda gıda sektörü için önemli bir merkez olup, araştırma ve geliştirme, gıda ambalajlama ve laboratuarlarına yatırım yapan şirketler için cazip bir lokasyondur.  Zaanstad Hollanda’da lojistik sektörünün önemli bir merkezidir ve tedarik zinciri yönetiminde pek çok şirket yer alır.
 
Şu an itibariyle Zaanstad’da hiçbir uluslararası okul ya da Müslüman ilk okulu bulunmamaktadır.
  

Eindhoven

Eindhoven Hollanda’nın güneydoğusunda, Almanya ve Belçika sınırlarının yakınında yer alır.   2016 itibariyle, şehrin toplam Türk nüfusu 10.500 olup, bu rakam şehrin nüfusunun % 4.8’ini oluşturmaktadır.
 
Eindhoven Noord-Brabant’ta bulunan, Hollanda’nın 5. Büyük şehridir.   Şehir dışında, şehrin çevresinde çok sayıda köy ve küçük kasabalar bulunmaktadır ve bunların çoğu Hollanda’ya yeni gelenler arasında popülerdir.   Eindhoven nispeten yeni bir kent olup, ev ve binaların büyük bölümü 20. Yüzyıla aittir.   Şehir merkezinde büyük ölçüde yeni apartmanlarda konaklandığı görülür ve bunlar kenar mahallelerde veya yakın köylerdekilerden daha pahalıdır.
Eindhoven’in temel sektörlerinin çoğu Philips’in varlığından sonra  ve biraz da DAF Trucks ve Brabantia’nın etkisiyle 20. Yüzyılda gelişmiş ve ortaya çıkmıştır.   Günümüzde, Eindhoven çoğu yüksek teknoloji şirketinin merkezidir ve bölgedeki tüm işlerin 1/4’i teknoloji ya da bilgi teknolojisi ile ilişkilidir.
 
Eindhoven’de bir uluslararası okul ve inanca dayalı İslam eğitimi veren çok az sayıda ilkokul bulunmaktadır.    Ayrıca, yakın mesafede Hollanda şehri Breda’d ve Belçika’da Mols’ta uluslararası okullar vardır.  Eindhoven’de yüksek öğrenim ve yetişkin eğitimi veren dört kamu kurumu ve kurs ve eğitim veren çok sayıda özel kurum vardır.
 

Enschede

Enschede Hollanda’nın doğu kesiminde, Almanya sınırına birkaç mil uzaklıkta yer alır.   2016’da Türk nüfusu 9.200 olup, bu rakam şehrin toplam nüfusunun % 5.8’îni temsil etmektedir.
 
Daha önce, Enschede Hollanda tekstil sektörünün merkeziydi, ancak 20. Yüzyılda bu özelliğini kaybetti.   Günümüzde, bölgedekien önemli işverenler araba lastiği üreticisi Apollo Vredestein BV, diğer bir işveren ise bira üreticisi Grolsch’tur.    Twente Üniversitesi de Enschede’de bulunur ve başlıca teknik bölümlerde eğitim verir.   Şehir Almanya’ya çok yakındır ve çoğu Alman ziyaretçi ve alışveriş yapanlar için cazip bir şehirdir; bu nedenle yerleşik nüfusun çoğu akıcı Almanca konuşur.
 
Uluslararası Okul Twente, Enschede’de bulunan, ilk ve orta derecede İngilizce dilinde eğitim veren bir uluslararası okuldur.  Enschede’de bulunan Hollanda okullarının yanı sıra, şehirdeki bazı çocuklar sınırın karşı tarafında Almanya’da okula gitmektedir.   Şu anda Enschede’de bir Müslüman ilkokulu bulunmaktadır.

Arnhem

Arnhem, Hollanda’nın doğu kesimde yer alan büyük bir şehirdir ve Almanya sınırına yakındır.  8.500 Türk’e evsahipliği yapmakta olup, bu rakam yerel nüfusun % 5.5’ini oluşturmaktadır.   
 
Arnhem-Nijmegen bölgesi kimyasal ve otomotiv dahil çok sayıda farklı sektöre evsahipliği yapmaktadır.    Bölge 2020’ye gelindiğinde Hollanda’nın ikinci büyük ekonomik bölgesi olmayı planlamaktadır.   Bu hedefi gerçekleştirmek için, sağlık ve yaşam bilimine, enerji ve yenilikçi sera çiftçiliği dahil çevre teknolojisine, yarı iletken teknolojiye, turizm, akıllı ve sürdürülebilir lojistik, moda ve tasarıma odaklanılmaktadır.
 
Arnhem’de 1 Müslüman ilkokulu ve ilk ve ortaokul çocuklarına İngilizce dilinde eğitim veren 1 uluslararası okul vardır.
 
Belirtilen Hollanda şehirlerinden birine mi, yoksa başka bir Hollanda şehrine mi taşınacaksınız.     Crown Relocations ile irtibata geçerek, taşınma konusunda bizden daha fazla yardım alabilirsiniz.