Funderar du på att flytta till Thailand?

Det är inte svårt att förstå att Thailand, med dess varma klimat och välkomnande kultur, är så tilltalande för de många som söker en ny livsstil utomlands.  Det finns en mycket varierad struktur av andra nationaliteter i Thailand, med pensionärer, personer i chefsposition, studenter, lärare och näringsidkare. Kimberley Millhouse, Senior Move Manager vid Crown Relocations, har sammanställt litet information för alla som funderar på att flytta till Thailand.

• Visum - om du planerar att jobba i Thailand  behöver du i de allra flesta fall ett arbetsvisum. Emellertid behövs det mer än bara detta visum för att få arbeta i landet; du måste ansöka om ett separat arbetstillstånd när du har flyttat dit. Vill du pensionera dig i Thailand måste du vara äldre än 50 år och ha någon slags ekonomisk stabilitet. Du behöver också ett utdrag ur brottsregistret samt en hälsokontroll.

• Bostad - Thailand har en blandning av lägenheter, villor och mark tillgänglig för den som vill köpa eller hyra sin bostad i det nya landet. I stora städer, t.ex. Bangkok, är lägenheter den populäste bostadstypen, som de allra flesta väljer att köpa. Villor förekommer mycket mer sällan i städerna, men i förorterna är de populära. I de mer välbesuttna förorterna har många villor egna swimmingpooler, stora trädgårdar och garage. Många inflyttade brukar kontakta flyttföretag och lokala fastighetsmäklare, samt använda sig av internet, i sökandet efter bostad.

• Transport - många inflyttade personer i chefsställning får tjänstebil och chaufför som en del av befattningen, vilket naturligtvis gör egen bil överflödig. Om detta inte är tillämpligt för dig, och du planerar bosätta dig i en storstad eller på en större ort, finns det alternativ till egen bil: taxi och tuktuk är ett snabbt och enkelt färdmedel. Om du väljer att köra själv kommer du att finna att vägarna varierar, från små byvägar till fyrfiliga, tullfria motorvägar. Standarden på vägarna är generellt sett god, i synnerhet när det gäller motorvägarna. Alla vägmärken är på thai, även om det ibland också finns engelsk översättning på dem.

• Språk – i Thailand talas thai och det finns ett antal dialekter i landet. Det kan vara en god idé att gå en språkkurs, eftersom språkfärdigheter är mycket viktiga för den som avser att ansöka om thailändskt medborgarskap. I kontakterna med t.ex. energiförsörjningsbolag och myndigheter kan man inte alltid räkna med att alla talar engelska - ytterligare ett skäl att lära sig språket. Kurserna kan vara dyra, så det kan vara till hjälp att öva sig i språket med lokalbefolkningen där så är möjligt; på så sätt blir det lättare för dig att lära dig thai, och motparten i sin tur blir tacksam att få lära sig lite engelska.

• Bank - att öppna ett bankkonto i Thailand kan vara ganska omständligt, eftersom regler och föreskrifter kan variera dels mellan bankerna, dels även mellan de olika bankkontoren. Det är många gånger enklare att sköta sådana saker när du väl har fått all dokumentation som bevisar att du är bosatt i Thailand.

• Väder – vädret i Thailand är i huvudsak tropiskt, med hög luftfuktighet, smärre regionala variationer och årstidsväxlingar. Mellan juli och november drar kraftiga monsunvindar in över landet, med skyfall som kan vara både extremt kraftiga och pågå i timmar. Självklart är soltimmarna färre under monsunperioden p.g.a. ökad molnbildning. Temperaturerna i Thailand skiftar, beroende på plats; norra delen är svalast och temperaturen går ned. Även under den svala årstiden kan dagstemperaturen komma upp i 20°C (68°F), och under den varma årstiden ligger den genomsnittliga temperaturen på ca 34°C (93°F). Det är viktigt att man inte upphåller sig i luftkonditionerade rum hela tiden, eftersom det enda sättet att acklimatisera sig är att utsätta sig för väderförhållandena gradvis.

• Socialt liv - thailändarna är mycket öppna och vänliga. Bli en del av det lokala samhället - det lönar sig. Det traditionella hälsningssättet kallas "wai": man för samman händerna, med fingrar och handflator ihop, på bröstnivå samtidigt som man bugar lätt. "Wai" har flera olika funktioner: man säger "hej", visar respekt för en äldre person, och ber om ursäkt. En "wai" returneras alltid, såvida det inte kommer från ett barn.

• Skolor och utbildning – många inflyttade i Thailand väljer att skicka barnen till privatskolor. De allmänna skolorna är i regel överfulla, och undervisningen sker i första hand på thai. De privata skolorna har utländska läroplaner och är populära även bland thailändska studenter från förmögnare hem. Internationella skolor har läroplaner från många olika länder, de populäraste är brittiska och amerikanska.

Före en flytt är det tillrådligt att du tar reda på så mycket du kan, och pratar med någon som själv har bott I landet, så att du får ett verklighetsbaserat perspektiv. Den thailändska kulturen och livsstilen skiljer sig mycket från den du kanske är van vid, så en viss kulturchock får man nog räkna med. Låt tiden ha sin gång, och se till att träffa nya människor. Vill du leva som man gör i Thailand, kan landet bli ett prisvärt och extremt behagligt land att bo i.