Bästa tipsen inför flytten till Nya Zeeland

Nya Zeeland är populärt bland flyttsugna från hela världen tack vare hög levnadsstandard, goda väderförhållanden och ett stort utbud av friluftsaktiviteter.

En långväga flytt kan vara både spännande och läskig. I Nya Zeeland väntar såväl en ny livsstil som en del kulturkrockar.

Förbered dig inför mötet med Nya Zeeland med följande korta fakta.

  • Skolsystemet skiljer sig från vad vi är vana vid i Europa, men anses vara bland de bästa i världen. Skolåret börjar i månadsskiftet januari/februari. Om du flyttar med barn är det därför praktiskt att flytta mellan september och december.
  • Bostadsmarknaden är också annorlunda. Vad du har att välja på beror på var du slår ner dina bopålar. I de stora städerna finns nybyggda lägenheter och bostadsrätter. Större bostadshus med tomt hittar du framför allt på landsbygden. Många utlandsresenärer väljer att låta bygga sitt eget drömhus.
  • Nya Zeeland är ett långsmalt land med en rad olika typer av klimat och naturtyper. I norr råder subtropiskt klimat medan det i söder kan det bli extremt kallt, på grund av närheten till Sydpolen.
  • Nyzeeländarna älskar sport. Rugbymatcher och rugbyligan (för pojkar) och nätboll (för flickor) är viktiga inslag i nyzeeländarnas vardag.

Mer information finns.